Osam tipičnih obrazaca ponašanja toksične majke

Odnos prema djetetu u ranim godinama je ključan za razvoj njegove ličnosti, stoga je vrlo važno biti oprezan prilikom obraćanja i ponašanja prema djetetu. Pogledajte šta to može imati loš uticaj na dijete, i koji su pokazatelji tog toksičnog odnosa.

  1. Nabijanje osjećaja krivice i stida

Ovo ponašanje počinje riječima “Ti uvijek…” ili “Ti nikada…” i snažno se urezuju u svijest djeteta. U dječjoj glavi to postaje i lična kritika, glas koji stalno ponavlja, krivi i ističe greške, a pohvale izbjegava.

  1. Uloga žrtve

Mnoge majke zapravo igraju ulogu žrtve, a djeca toga nisu ni svjesna. Toksična majka stalno podsjeća dijete koliko je nezahvalno, a rečenicu obično završava sa: “Poslije svega što sam uradila za tebe”. Ovakvo ponašanje živi u djetetu i kada odraste, a majka nastavlja svoju toksičnu ulogu, pogotovo ako je dijete shvatilo o čemu se zapravo radi i pokušava da ograniči viđanje i kontakt sa majkom.

  1. Igra simpatije

Favorizovanje jednog djeteta u porodici dešava se u mnogim porodicama. Ali, kada je majka prema jednom djetetu divna, a prema drugom toksična – ponižava ga, stalno upoređuje s “dobrim” djetetom ističući koliko je ono loše – psihološki problemi su gotovo zagarantovani. Psiholozi kažu da se toksične majke ovako ponašaju kako bi kontrolisale djecu, da bi formirale odnos između braće i sestara kakav ona želi da on bude i manipuliše da bi djeca stalno imala potrebu za njenom podrškom i pohvalom.

Ako je u pitanju jedinac, ni to dijete nije “spašeno” – biće stalno upoređivano sa ćerkom komšinice, bratom od strica…

  1. Pasivna agresija

Majka može da izrazi pasivnu agresiju prema djetetu indirektno, na primjer, kroz ružne komentare o ocu kada je dijete prisutno. Razvoj djeteta direktno je povezan sa načinom kako se roditelji ponašaju jedno prema drugom i prema drugim članovima uže ili šire porodice, i baš zato roditelji imaju ogromnu ulogu u tome kakvi ćemo ljudi postati kada odrastemo. Ako dijete svjedoči okrutnosti, verbalnom bijesu, kažnjavanju tišinom, psihičkom maltretiranju, velike su šanse da će dijete razviti slične poremećaje ponašanja u prosjeku već od 8. do 10. godine.

Kako odrastaju, većina djece se lagano pretvara u roditelja nasilnika, postaje pasivno agresivno… Na njega se prenosi sve ono čemu je prisustvovalo i što je zapravo oblikovalo njegov pogled na svijet. Eto objašnjenja zbog čega sinovi nasilnika odrastaju u nasilnike, djeca alkoholičara u alkoholičare…

  1. Psihološka manipulacija

Ovaj termin obično se vezuje za odrasle, ali nažalost, ovakve sklonosti većini djece zapravo usađuju roditelji. Manipulisati djetetom je nevjerovatno jednostavno, jer su roditelji neosporni autoritet i prilika na koju se djeca ugledaju i vjeruju im u sve što kažu.

Ono čega su i ti roditelji nesvjesni jeste koliko je manipulacija traumatična za djecu, jer je djetinjstvo period kada je važno da naučimo da vjerujemo sopstvenim mislima i osjećanjima i izgradimo sposobnost razumijevanja drugih ljudi.

  1. Ponižavanje i ismijavanje

Majke sa izraženom potrebom za kontrolom ili osobinama narcisa često su sklone ismijavanju osjećanja ili razmišljanja djeteta. Ismijavaju i ponižavaju djecu i riječima, gestikulacijom i imitiranjem, i tako još u djetinjstvu ubijaju njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

  1. “Žrtveni jarac”

Kod toksičnih majki obično je jedno dijete (ili samo dijete) za sve krivo i za sve kažnjeno, bilo da je zaista krivo ili ne. Takva djeca u djetinjstvu počnu da vjeruju da su suvišni gdje god da se pojave, zbog čega se u periodu adolescencije lakše okreću psihoaktivnim supstancama, alkoholu i drugom destruktivnom ponašanju.

  1. Tišina kao najgora kazna

Kada osoba ne razgovara sa vama i ne odgovara na vaša pitanja, to je izraz maksimalnog prezira. Čak i odrasli to doživljavaju veoma bolno i ponižavajuće, a kada je riječ o djeci, ovakvo ponašanje ih potpuno uništava, naročito ako dolazi od roditelja.

Izvor:CdM