Maske od dinje: Recepti za njegu kože i kose

Zrela dinja je bogata mineralima i elementima u tragovima, vitaminima i organskim kiselinama, koji blagotvorno djeluju na organizam.

Malo ljudi zna, ali možete napraviti hranljive maske za kosu i kožu od dinje.

Dinja u kozmetici sprečava pojavu prijevremenih bora, zaglađuje i omekšava kožu, podstiče regeneraciju, tretira akne i hidrira kožu.

Maske od dinje za kožu lica

Suva koža se može tretirati sokom od dinje. Odrežite pulpu od jedne kriške dinje, sitno iseckajte, stavite u gazu i iscjedite sok. Sok stavite na lice dva puta dnevno i isperite ga nakon 20 minuta toplom vodom.

Takođe je moguće tretirati suvu kožu sokom od dinje u kombinaciji sa mlijekom i mineralnom vodom. Iscjedite sok od dinje, dodajte kašiku mlijeka i mineralne vode. Umutite i obrišite lice. Nakon 15 minuta, isperite toplom vodom.

Za masnu i normalnu kožu, prikladna je maska od pulpe dinje u kombinaciji sa kašikom meda i pavlake. Spojite proizvode, nanesite masku i ostavite je da odstoji 15-20 minuta na lice, isperite toplom vodom.

Umjesto meda, možete da sastavite žumance sa sokom od dinje i pavlakom. Maska od 2 kašike soka od dinje, 2 kašike meda, pavlake, žumanca i bilo kojeg biljnog ulja (suncokreta ili maslina) pomoći će da se koža tonira i osveži.

Pigmentne mrlje ukloniće sok od dinje i limuna. Stavite kašiku svakog proizvoda i napravite losion za problematična područja na koži. Nanosite dva puta dnevno.

Maske za kosu od dinje

Takođe je moguće ojačati kosu uz pomoć čistog soka od dinje ili u kombinaciji sa medom, pavlakom, kefirom i biljnim uljima.

Za suvu kosu pogodna je maska od dinje, limuna i kokosovog ulja. Sastavite sastojke i protrljajte masku u korenu kose, a zatim duž cijele dužine. Nakon 20 minuta oprati kosu toplom vodom i šamponom.

Lako je obnoviti oštećenu i podijeljenu dlaku pomoću maske od 4 kašike soka od dinje, 1 kašičice kafe i rakije. Sastavite sve sastojke i nanesite na čistu kosu 15-20 minuta, zatim pažljivo isperite masku toplom vodom i šamponom.

Izvor:Nezavisne novine