Provjeravanje društvenih mreža četiri puta dnevno duplira opasnost od mentalnih problema

Tinejdžeri su zbog društvenih mreža izloženi sajber-nasilju, a to je takođe i razlog zašto loše spavaju i ne vježbaju, upozoravaju naučnici. Oni ističu da je kod tinejdžerki koje provjeravaju Fejsbuk, Instagram i Snepčat nedjeljno, rizik od psihološkog stresa povećan za 20 odsto.

Provjeravanje društvenih mreža četiri puta dnevno može duplo da poveća opasnost od mentalnih problema, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo više od 10.000 djece.

Dječaci tinejdžerskog uzrasta koji ponekad provjeravaju društvene mreže imaju deset odsto veći rizik od mentalnih problema, dok je kod onih koji nekoliko puta dnevno ulaze na društvene mreže, taj rizik oko 15 odsto.

Naučnici kažu da je ovo prva velika studija koja je istraživala kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje djece uzrasta od 13 do 16 godina.

Oni ističu da roditelji ne treba bezbroj puta dnevno da govore da se “skinu” sa telefona i tableta, već treba da se pobrinu da oni spavaju osam sati dnevno i da insistiraju na fizičkim aktivnostima.

“Dok smo svi opsjednuti društvenim mrežama, koliko nas razmišlja o tome koliko ti mladi ljudi spavaju? Ne mnogo nas”, kaže autor studije profesor Rasel Vajner sa Univerziteta u Londonu.

Psihijatar dr Luis Teodosiu kaže da se polovina mentalnih bolesti javlja prije 14. godine života, zbog čega bi svi trebalo da se potrudimo više da zaštitimo djecu od uticaja društvenih mreža.

“Već postoji zabrinjavajući porast lošeg raspoloženja i depresije među mladim djevojkama i ženama u posljednjih nekoliko godina. Ovo istraživanje pomaže da razumijemo vezu između društvenih mreža i mentalnih problema”, zaključuje ona.

Stručnjaci upozoravaju da je sve više djece koja su na društvenim mrežama izložena sajber-nasilju, i koja zbog toga postaju depresivna, pa čak i suicidalna…

Izvor:CdM