Zašto je dobro dekorisati prostor biljkama?

Upotreba biljaka za uređenje u zatvorenom prostoru nema samo estetske svrhe, već može imati i ogromne prednosti:

  1. Psihološki

Prema studijama, biljke dramatično djeluju na okolinu, čineći prostor opuštajućim i podsticajnim. Uz to, može povećati samopoštovanje, osjećaj blagostanja i donijeti više optimizma. U ovom slučaju, to bi smanjilo nivo stresa, anksioznosti i depresije.

  1. Kognitivni

Teoretski, biljke pojačavaju naše mentalne sposobnosti poboljšanjem koncentracije i pamćenja, što dovodi do boljeg postizanja ciljeva. To povećava pažnju i svijest, donoseći mir i harmoniju.

  1. Više kiseonika, manje ugljen dioksida

Kroz niz testova koje su sproveli mnogi naučnici čvrsto su se složili da posjedovanje sobnih biljaka može poboljšati kvalitet vazduha. Smanjuje nivo ugljen dioksida – razlog zbog kojeg se osjećamo pospano. Isto tako može u velikoj mjeri smanjiti nivo toksina koji se mogu pretvoriti u prašinu. Da bismo mogli lako disati, potrebno nam je više kiseonika koji nam biljke mogu pružiti.

  1. Svježiji vazduh u zatvorenom prostoru

Znate li da vazduh u zatvorenim prostorima može biti zagađeniji od vanjskog? Da, to je istina! Zato treba imati više biljaka u kućama! Biljke se smatraju korisnim za filtriranje vazduha.

  1. Poboljšavaju izgled doma

Biljke mogu biti efikasan komad za ukrašavanje, koji može ublažiti izgled unutrašnjih prostora. Ukratko, bez napora mogu donijeti život bilo kojim dosadnim uglovima i prostorijama vašeg doma.

Ukrašavanje doma biljkama može biti vrlo jednostavno. Biljke su vrlo svestrane i mogu se postaviti u bilo koji ugao ili prostor vašeg doma, a unijeće živost i u vaš radni kutak. Ukoliko nemate mnogo prostora, razmislite o mogućnosti kako da biljke postavite vertikalno. Jedna od opcija je da postavite držače na plafon, a druga da kreirate zid od bilja.

Izvor:CdM