Stručnjaci savjetuju - kako da pripremite kožu za pravilnu zaštitu od sunca

Nagle promjene temperature  uvijek djeluju agresivno na kožu, posebno na one osjetljive. S prvim toplim danima, kožu treba postepeno pripremati za ekstremno visoke temperature i pomoći joj da  se obnavlja, tako što joj treba nadoknaditi sve one sastojke koje je tokom prethodnog perioda potrošila a koji su neophodni za održavanje zdravog izgleda kože.

Početak pripreme se sastoji od  dubinskog i temeljnog čišćenja pora od sebuma, izumrlih ćelija, mitesera i ostalih štetnih sastojaka koji su se zadržali na koži, kaže za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

 

Značaj dubinskog vlaženja kože tokom ljeta

“Nakon temeljnog čišćenja, neophodno je dubinsko vlaženje koje se preporučuje  kako za lice tako i za tijelo  kao  terapijska procedura očuvanja zdravog izgleda kože.  Ova procedura se radi u kožmetičkom salonu. Njen sastavni dio treba da bude masaža, koja  je takođe veoma  važna i ne treba je zanemariti. Masažom se pospješuje razmjena materija, izlučivanje toksina i slobodnih radikala  koji se zadržavaju u koži i potkožnom tkivu, ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulacija, smanjuje  mišićna napetost i eliminiše stres. Sve to dovodi do opuštanja,  priliva pozitivne energije i stvaranja uslova za bolju apsorpciju sastojaka u dubljim slojevima i zadržavanje unesenih sastojaka”, kaže Bubanja.

 

Nezaobilazna hijaluronska kisjelina

Hijaluronska kisjelina  je sastavni dio kože i prisutna je svuda u koži ali u manjim koncentracijama. S godinama  se razgradjuje i  troši,  njena koncentracija u tkivima opada,  koža počinje da gubi potporu, te je tako uz kolagen i elastin glavni ,,krivac“ što koža postaje neelastična, opuštena i bez tonusa.  Zbog toga hijaluron  treba povremeno nadoknađivati,  jer zbog stalnog trošenja dolazi  do vidljivih promjena, starenja, opuštanja tonusa i stvaranja bora, pa osoba izgleda starije nego što ima godina. 

 

 Maske za oporavak kože

Poslije dobre masaže, pročišćavanja pora i dubinskog čišćenja neophodno je staviti adekvatnu masku za dubinsku hidrataciju sa produženim djelovanjem. Maska treba da bude bogata mineralnim kompleksima, naročito oligoelementima, koji podstiču enzimske aktivnosti i ,,hvataju“ toksine, slobodne radikale, nezasićene i poluzasićene masne kisjeline.  Nedostatak ovih elemenata i masnih kisjelina dovodi do ubrzanog starenja kože, nagle pojave bora, opuštanja tkiva, otoka i deformisanja opšteg izgleda lica . Zbog svega ovoga, za period koji je pred nama,  najbolje je nadoknaditi  sastojke koje je koža potrošila u prethodnom periodu.  Idealna je specifična njega, koju nazivamo zajedničkim imenom dubinska hidratacija,  koja će pomoći koži  da  očuva blistav izgled”, savjetuju u beauty centru “Estebel”.

 

Kozmetički proizvodi prilagođeni toplim danima

Savremeni kozmetički proizvodi prilagodjeni su svakom godišnjem dobu, kaže Bubanja, naglašavajući da se  i organizam prilagodjava promjenama godišnjeg doba, pa su i hidrantni proizvodi nezamjenljivi u pripremi kože za tople dane. “Sve veće kozmetičke kuće, za ljeto proizvode laganije fluide, kreme i gelove koji vlaže kožu, sadrže UV filtere, koji štite od UVA i UVB zračenja, a namijenjeni su  svim tipovima kože, posebno onim osjetljivim, sklonim pojačanom gubljenju vlage. U poslednje vrijeme su aktuelni raspršivači za vlaženje koji imaju i umirujuće dejstvo na kožu. Uz sve ovo, naravno, neophodno je svakodnevno detaljno čišćenje od ostataka sredstava za sunčanje, kako bi se izbjeglo nakupljanje sebuma i stvaranja mitesera i akni. Suština pravilnog svakodnevnog čišćenja i njege je da se sačuva hidrolipidni film koji pokriva površinu kože, jer svaka koža ima specifičnu potrebu za odredjenom vrstom i količinom hidratacije u zavisnosti od tipa kože, godina i načina života i klime. Njega i ishrana su važni kada je u pitanju  izgled i stanje kože, te je neophodno potražiti stručni savjet od svog kozmetičara, koji će  dati preporuku o tretmanima i njezi u zavisnosti od tipa kože, i o pravilnoj zaštiti od sunca”, ističu u “Estebel-u”.

 

 Zablude o kremama sa zaštitnim faktorom

Pogrešno je mišljenje da je dovoljno staviti kremu sa visokim zaštitnim faktorom ujutru i da će  ta krema pružiti  zaštitu tokom cijelog dana. Zaštitne kreme treba stavljati neposredno pred izlaganje suncu, jer one nakon dva sata gube svojstvo,  pogotovu u slučaju znojenja ili kvašenja kože. Takođe, kreme sa zaštitnim faktorom nikako ne mogu da zamijene dnevnu kremu, već ih treba nanositi preko dnevne njege i to više puta u toku dana, naročito na moru i na plaži, kad  je i neophodna pojačana hidratacija. Sunce, more, slana voda i visoke temperature su faktori koji dovode do pojačanog isušivanja, dehidratacije i bržeg starenja kože. Zato oprezno izlazite na sunce i pripremite kožu za tople dane, jer sunce ,,voli" njegovanu kožu, savjetuju stručnjaci za ljepotu.