Zašto pečurke ne smijemo da dajemo djeci : Šteta nadmašuje korist!

Trenutna šteta zbog njihove upotrebe ne kompezuje korist, ni nutitivne vrijednosti koje imaju pečurke.

Ovdje ne govorimo o tome da uopšte ne smijemo da jedemo pečurke. Ako po nekad pojedemo neko jelo sa pečurkama, to je sasvim u redu, ali forsirati pečurke tokom nedjeljnog menija nije preporučljivo.

Savjet je da se iz ishrane sasvim isključe šampinjoni, lisičarke i one pečurke koje se proizvode na pogrešan način radi što veće prodaje. Trenutna šteta zbog njihove upotrebe ne kompezuje korist, ni nutitivne vrednosti koje imaju ove pečurke.

Pečurke sadrže hitin, koji tijelo slabo probavlja, kao i velika količina biljnog proteina. Ali ovi proteini su takođe veoma teški za preradu i zahtjevaju da tijelo proizvedi određene enzime. Takve enzime, na primjer, ne proizvodi tijelo djeteta.

S druge strane, pečurke sadrže vitamin D, B3, mineralne soli, proteine i to u skoro istim količinama kao i meso, vitamnine grupe B, aminokiseline, ekstaktivne supstance i td. Ovo je veoma impresivno, ali daleko od toga da pečurke ne možete zamijeniti drugim povrćem i voćem.

Ispostavlja se da težina u stomaku, opterećenje pankreasa i gastrointestinalni trakt dobijamo od pečuraka, a potencijalne koristi za tijelo mogu da se nadoknade svježim voćem i povrćem, piše sajt zen.yandex.ru

Izvor: Kolektiv.me