Aktivni ugalj za ljepotu

Nije ga pametno koristiti na duži period

Ugalj je prirodni apsorber toksina i nečistoća. Osim za pranje veša, od davnina se koristio za ublažavanje nuspojava trovanja želuca te čišćenje lica i tijela od suvišnog sebuma, prljavštine i akni.

Koliko je snažan pokazuje i činjenica da se u Prvom svjetskom ratu koristio u plinskim maskama kako se vojnici ne bi otrovali hemijskim supstancama.

Posebna prednost je što apsorbuje toksine mikroorganizama i gasove u sistemu za varenje, a pritom ne neutralše želučanu kiselinu.

Međutim, nije ga pametno koristiti na duži period.

U kozmetičke svrhe može se koristiti na nekoliko načina ua uklanjanje mrtvih ćelija.

Koža će postati blistavija, dobiti zdravi sjaj i neće djelovati umorno.

Pomiješajte pola šolje šećera ili morske soli, trećinu šolje biljnog ulja badema, marelice ili jojobe, 4 kašike usitnjenih tabletica aktivnog uglja te par kapi eteričnog ulja lavande.

Postupak je jednostavan - samo dobro promiješajte sastojke i dodajte eterično ulje po želji. Piling koristite jednom do maksimalno dvaput nedjeljno da ne bi iziritirali kožu.

Maska za lice s aktivnim ugljem suziće pore, ukloniti nečistoće i mitesere te pokupiti suvišan sebum pa je odlična za one s izrazito masnom kožom lica.

Međutim, s ovakvim maskama ne treba pretjerivati kako ne biste kožu potpuno lišili prirodne masnoće jer će je onda proizvoditi još i više.

Usitnite tri tablete aktivnog uglja i pomiješajte sa kašičicom meda, pola kašičice vode i po želji kašičicom soka aloe vere.

Masku kistom nanesite na lice, držite je 10 do 15 minuta te je potom isperite. Ugljen će pročistiti kožu, a med i aloe vera smiriće upale i nadraženost.

Osim u čišćenju kože, aktivni ugalj je djelotvoran i u izbjeljivanju zuba.

On neće oštetiti caklinu niti zubno meso a može da izbijeli zube za nekoliko nijansi.

Usitnite jednu do dvije tablete uglja, stavite na četkicu i masirajte zube nekoliko minuta. Ovaj tretman radite maksimalno jednom nedjeljno.

Izvor: Vijesti.me