U susret ljetu kažite “zbogom” neželjenim dlačicama

Dlake su izrasline koje mogu da se pojave na svim djelovima tijela, osim na tabanima, dlanovima i na usnama. Jedino kosa ima zaštitnu ulogu, dok se brada kod muškaraca smatra pojmom muškosti. Na ostalim mjestima  dlake se smatraju  neestetizmom.

Zbog toga i samo pominjanje riječi trajna epilacija, zvuči ohrabrujuće i asocira na oslobađanje od nepoželjnih i neprijatnih dlačica, koje se najčešće pojavljuju tamo gdje  ne želimo, narušavajući lijep izgled. Pojava ovih neestetizama na neuobičajenim mjestima, može čak  da dovede do psihičkih problema, naročito kod djevojčica u periodu puberteta i adolescencije, kad su ovi problemi najčešći,  kaže kozmetičarka Sloba Bubanja za portal Radija Bijelo Polje, ističući da su brzina rasta, jačina i formiranje folikula dlake, pod direktnim  uticajem muških polnih hormona.  U nekim slučajevima ovi hormone se  pojačano luče, brže proizvodeći dlake, što je i najčešći najčešći razlog njihov brži rast ili pojavljivanje  na netipičnim mjestima.

 IPL –revolucionarno otkriće u trajnoj  epilaciji

IPL aparati su nova generacija aparata koji koristi lasersku energiju. Po ocjeni stručnjaka IPL aparat se smatra revolucionarnim otkrićem za rješavanje problema nepoželjnih dlačica. U njemu su objedinjeni nauka, inovacija i bezbjednost pri radu. S obzirom na to da ima vazdušno i vodeno hlađenje, potpuno je bezbjedan, te ne postoji opasnost od opekotina. Takođe je bezbolan i tretira svijetle dlake, a ono što ga čini revolucionarnim jeste činjenica, da trajna epilacija može da se radi i ljeti kad je koža preplanula, bez opasnosti od crvenila i opekotina, kaže za Radio Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

Kako IPL spaljuje “dlake” a kako “ispravlja” bore

“U kozmetičkoj industriji  danas je  poznat i priznat jedini neinvazivni, bezbjedni i bezbolni način trajnog uklanjanja dlačica. To je, upotreba laserske svjetlosne energije radi uništavanja folikula dlake i trajnog oslobađanja od njih. U pitanju je IPL aparat, koji u djeliću sekunde prođe kroz dlaku do korijena, vršeći  termolizu, odnosno spaljivanje folikula, odvajajući pri tom dlaku od korijena. Tako spaljena dlaka postepeno, u toku nekoliko dana otpadne.

IPL koristi polihromatsku pulsirajuću lasersku svjetlost, a jednostavnim mijenjanjem “glave” mijenja snop svjetlosti i postaje višenamjenski, odnosno, upotrebom odgovarajućeg snopa mogu se rješavati različiti problemi. Efikasno i bezbjedno rješava probleme na koži poput nepoželjnih dlačica, tretira akne, kapilare, sunčane i staračke fleke, ožiljke ili lifting, te podmlađuje lice i ispravlja bore.

Za razliku od IPL-a, stara generacija lasera je upotrebljavala monohromatsko svijetlo, odnosno, samo jedan dio spektra svjetlosti, zbog čega je mogao kvalitetno da odradi samo jednu vrstu tretmana – ili epilaciju ili spaljivanje kapilara ili lifting ili da tretira akne i ožiljke. Osim toga, laser je kod svakog spota tretirao samo jednu tačku, pa je zbog toga svaki i najmanji tretman trajao jako dugo. Od kad se pojavio na tržištu, novi IPL je na samom vrhu ljestvice, po uspješnosti, i po zainteresovanosti kako žena, tako i muškaraca. Muškarci konačno mogu uz pomoć IPLa da riješe problem dlakavosti na raznim djelovima tijela kao što su grudi, leđa, ruke ili vratni dio i na taj način mogu da rješavaju ne samo estetski, već i problem praktične prirode, kod sportista, kod kojih je trajna epilacija obavezna. Zbog svih ovih karakteristika epilacija je danas najmodernija i najtraženija metoda,naročito kod osoba sa problemima urastanja dlaka,upaljenih folikula, naročito na preponama kod žena, a na bradi i vratu kod muškaraca. Ipak, IPL aparatom može raditi samo stručnjak, specijalno obučen, koji umije da prepozna vrstu problema i razliku između estetskog poremećaja i bolesti”, poručuje Bubanja.

Faktori od kojih zavisi uspješnost epilacije

Učestalost tretmana zavisi od zone na kojoj se radi epilacija, jer je brzina rasta dlake različita na pojedinim zonama, a od hormonske aktivnosti, zavisi koliki će biti broj tretmana. Razmak između tretmana i njihov broj zavise od hormonskog statusa, regije koja se tretira, brzine rasta, izgleda, debljine i gustine dlake,a naročito od vrste i snage aparata kojim se postupak izvodi. Pored ovih faktora, i metabolizam, godine starosti, tjelesna težina, etnička pripadnost i mnogi drugi faktori, utiču na uspješnost epilacije i na broj tretmana.

Kada se govori o uspješnosti postupka, važno je pravilno podesiti sve parametre i tačno prekontrolisati da li su svi parametri pravilno postavljeni, a oni se podešavaju za svaku osobu posebno. Dubina prodiranja laserskog zraka, dužina trajanja svakog pojedinačnog impulsa i broj džula zavise od regije koja se tretira.

Osim toga treba znati da da se ciklus rasta dlake sastoji iz tri faze.

Period rasta, kad je folikul kompaktan sa dlakom i kada ona dobro sprovodi lasersku svjetlost do folikula, zove se anagena faza. Jedino u ovoj fazi možemo govoriti o trajnoj epilaciji, tj. o tome da će folikul biti trajno uništen.  Sljedeći, veoma važan parametar je da rast dlaka zavisi od regije. Ciklus i brzina rasta je različit na raznim regijama pa je tako učestalost ponavljanja postupka različita. Npr. kod nausnica se ponavljanja vrše na osam do deset sedmica, dok kod nogu taj raspon može biti i do tri mjeseca.

Ovaj postupak, novom generacijom IPL-a je bezbjedan, ne iritira, niti oštećuje okolno tkivo, izuzetno je luksuzan, bezbolan i bez štetnih posljedica po zdravlje klijenta, a uspješnost je iznad 90%, ako je hormonski status stabilizovan. Zbog toga su ovi tretmani trajne epilacije  IPL aparatom,  na samom vrhu ljestvice interesovanja.  S razlogom, jer je trajno uklanjanje malja sa nausnica, brade, pazuha, prepona i nogu, potreba svake žene, a preporučujemo je i kao terapiju kod upaljenih folikula i uraslih dlaka, naročito na preponama, ali i na drugim djelovima tijela”, podsjeća vlasnica beauty centra “Estebel”.