Četiri ukusna napitka: Zamijenite nezdrave sokove

Voda sa nanom je dobar izbor jer ova ljekovita i aromatična biljka povoljno djeluje na gastrointestinalne tegobe, efikasna je u liječenju probavnih poremećaja, ublažava grčeve, oslobađa od gasova

Umjesto sokova nakrcanih šećerom, za hidrataciju tijela i gašenje žeđi isprobajte nešto zdravije i ukusnije. Internet stranica namirnice.ba, donosi ideje za četiri napitka koji ubrzavaju probavu i pomažu stanjivanju struka. Možete ih napraviti kod kuće i biti sigurni da su svi sastojci prirodni i ‘nezagušeni’ šećerom i aditivima.

Voda s ukusom

Voda je jedan od najvažnijih saveznika zdravog načina života, bez obzira držite li dijetu ili ne. Kako vam ne bi postala dosadna, možete je ‘oplemeniti’ iscijeđenim limunom jer se tako postiže sastav vode sličan želudačnoj kisjelini ili narendanim đumbirom koji ubrzava metabolizam. Kriške svježeg krastavca takođe mogu dnevni unos vode učiniti zanimljivijim i manje dosadnim zadatkom.

"Voda sa nanom je dobar izbor u kombinaciji sa poštovanjem principa pravilne, individualno izbalansirane ishrane. Ova ljekovita i aromatična biljka povoljno djeluje na gastrointestinalne tegobe, efikasna je u liječenju probavnih poremećaja, ublažava grčeve, oslobađa od gasova. Menta je dobar izvor kalijuma, kalcijuma, gvožđa. Od vitamina C, E, A, K", kažu stručnjaci.

Čaj od nane

Nana smiruje probavni trakt. Ima diuretičko djelovanje, podstiče metabolizam i smanjuje apetit. Kao njena dodatna prednost ističe se i pomoć prilikom održavanja higijena usne duplje, jer svojim aromatičnim mirisom osvježava dah.

Frape od ananasa

Enzim bromelain sadržan u ananasu pomoći će vam u probavi proteina i ukloniti nadutost.

Zeleni čaj

Većina polifenola u zelenom čaju su katehini, odgovorni za pojačano sagorijevanje masnoća. Poželjno ga je piti prije vježbanja, kako bi se pojačalo topljenje masnih naslaga. Jedan od razloga zašto biste barem jednu šoljicu kafe trebali zamijeniti zelenim čajem je i njegov uticaj na smanjivanja holesterola. Raznovrsnost njegove uloge zaštitnika zdravlja obuhvata i pomoć kod dijabetesa i smanjivanje stresa.

 Izvor:Vijesti.me