Uskršnja inovacija: Kako da ofarbate jaja pomoću kupusa i vina

Bilo da se jaja farbaju prirodnim ili vještačkim bojama, svake godine uoči Uskrsa domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja. Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima djeteline, peršuna ili paprati, evo još 2 interesantna načina, koja mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale.

Farbanje jaja crvenim kupusom

Potrebno vam je: jaja, crveni kupus, voda, sirće

Priprema:

Odsijecite onoliko kupusa koliko procijenite da vam je taman. Sitno ga nasjeckajte i ubacite u šerpu sa vodom. Dubina treba da je tolika da jaja, kada ih kasnije budete ubacili, budu sasvim pokrivena. Pustite kupus da proključa i onda ubacite kašiku – dvije sirćeta. Jaja ne bi trebalo da su hladna. Prije kuvanja ih pustite da odstoje jedno dva sata na sobnoj temperaturi, ili se može dogoditi da popucaju. Jaja kuvajte 10 minuta ili duže. Potom ih izvadite iz kupusa i spuštajte u činiju sa hladnom vodom kako se ne bi dalje kuvala od sopstvene toplote i kako se ne bi stvarali zeleni krugovi oko žumanaca.

Farbanje jaja crvenim vinom

Potrebno vam je: jaja, flaša 0.75 l kvalitetnog crvenog vina

Priprema:

Sipajte vino u šerpu i ubacite jaja. Takođe, je potrebno da jaja prije farbanja budu neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Neka se zajedno kuvaju sa vinom. Kada su gotova možete, po želji, da ih odmah izvadite, ili da ih ostavite da prenoće u vinu, zavisno od toga koliko želite da boja bude jaka. Kada jaja premažete salvetom namočenom u ulju po njima će se pojaviti sitni kristali.

Izvor:CdM