Poslijepodnevna dremka je dobra za zdravlje

Dobre vijesti za ljubitelje poslijepodnevnog spavanja.

Po podacima iznijetim na godišnjoj konferenciji Evropskog kardiološkog društva održanoj u Londonu, ono se povezuje sa sniženim krvnim pritiskom i utiče na smanjenje rizika od srčanog udara i ostalih kardiovaskularnih bolesti, prenosi portal IFLScience.

U studiji je ispitano gotovo 400 muškaraca i žena srednjih godina s hipertenzijom, stanjem za vrijeme kojeg je krvni pritisak neprestano neuobičajeno visok.

Istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje imaju običaj poslijepodne da odspavaju, 24-satni gornji krvni pritisak prosječno bio za pet odsto niži u poređenju s pacijentima koji nisu spavali poslije podne.

I premda se ta razlika na prvi pogled čini malenom, voditelj studije Manolis Kalistratos je na konferenciji za novinare rekao da čak i "sniženje pritiska 2 mm Hg smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti 10 odsto".

Ustanovljeno je da popodnevno spavanje smanjuje gornji krvni pritisak 3 mm Hg po svakome satu spavanja, što je prosječno 5 mm Hg tokom popodnevnoga sna, a za poređenje, mala doza antihipertenzivnih ljekova gornji krvni pritisak smanjuje 5 do 7 mm Hg.

Još jedan podatak koji ide u prilog onima koji poslije podne vole da dremnu - studija je pokazala da je duži san povezan s većim sniženjem krvnoga pritiska. Utvrđeno je da sat sna daje najbolje rezultate.

Kalistratos je primijetio i nekoliko ograničenja studije kojima bi se trebalo 'pozabaviti' oni koji će u budućnosti sprovoditi istraživanja u ovoj oblasti.

"Nažalost, poslijepodnevno spavanje je navika koja danas predstavlja privilegiju za veliki broj ljudi koji svakodnevno rade od devet do pet ili kasnije, a i dnevna rutina je intenzivnija", kazao je Kalistratos.

Izvor:AntenaM