Uvođenjem novih namirnica u ranom periodu činite vašu bebu otpornijom na alergije!

Davanje bebi da isproba novu hranu ponekad može biti zabavno, a jedina briga koju bi roditelji trebali imati je pronalaženje telefona kako bi snimili sve te smiješne situacije.

Ipak, posljednjih godina naučnici su se bavili pitanjima kada i kako je najbolje uvesti namirnice kako bi se spriječile alergije na neke namirnice. Američka akademija za pedijatriju danas je objavila podatke šta funkcionira, a šta ne kada je riječ o prevenciji alergija na hranu kod djece, piše CNN.

Nove smjernice savjetuju uvođenje onoga što se smatra alergenom hranom kao što su kikiriki, riba i mlijeko. Kazali su da nema uvjerljivih dokaza da odgađanje uvođenja alergena u ishrani, u dobi od četiri do šest mjeseci djeluje na sprečavanje alergija na hranu.

Osim toga, postoje snažni dokazi da rano uvođenje kikirikija u dobi od četiri mjeseca može spriječiti razvoj alergije na kikiriki.

"Nema razloga odgađati davanje hrane koja se smatra alergenima, kao što su proizvodi od kikirikija, jaja ili riba. Ove namirnice možete uvesti u prehranu veoma rano, baš kao rižu, voće i povrće", navodi u saopštenju dr. Scott Sicherer.

Gastrointestinalni trakt je dom jedinstvenim skupinama ćelija imunološkog sistema, a kada se tim ćelijama daju alergeni proteini u različitim namirnicama, one uzimaju te proteine ​​i postaju tolerantne prema njima.

Pedijatar David Stukus kazao je kako je ova činjenica istinita te da rano upoznavanje dječijeg organizma s hranom može dovesti do toga da tijelo postane tolerantno, a rani period je zapravo u djetetovom četvrtom i šestom mjesecu života.

U novom izvještaju razmatrano je i da li dojenje štiti bebu od ekcema, astme i alergija na hranu.

Došli su do rezultata da dojenje u prva tri-četiri mjeseca života štiti bebu od ekcema, a ako se beba doji duže vrijeme, dojenje je štiti od astme u prvih pet godina pa čak i kasnije, dok se ne može donijeti zaključak o njegovom učinku na prevenciju alergija na hranu.

Inače, Američka pedijatrijska akademija je 2000. godine preporučila odlaganje uvođenja kravljeg mlijeka za djecu mlađu od jedne godine, jaja do druge i kikirikija, orašastih plodova i ribe do treće godine života, no sada je svoj stav promijenila.

Izvor:Kolektiv.me