Stručnjaci savjetuju: Sačuvajte kožu od hladnoće i isušivanja

Zaštita kože tokom hladnih dana je veoma važna i razumljiva, naročito kada dolazi do velikih temperaturnih oscilacija. Zaštita od hladnoće, naročito od vjetra koji je dodatno isušuje  je izuzetno važna. Tokom  hladnih i vjertovitih dana  dolazi do promjena u dubljim slojevima kože, koje su vidljive i na površini.

Koža gubi tonus, elastičnost, sjaj i svježinu, mikrocirkulacija je oslabljena pa djeluje suvo, umorno i uvelo, kazala je kozmetičarka Sloba Bubanja, gostujući u emisiji “Tajne zdravlja”, Radija Bijelo Polje. Ona je istakla da se u tim slučajevima bore javljaju naglo i u veoma kratkom vremenu. Kao posledica ovakvog stanja  su promjene na koži, koja  postaje neelastična, suva, tanka i krta, djeluje atrofično, bez tonusa i svježine.

 Kada potražiti pomoć

Ako primijetite neki od  znakova prevelikog isušivanja, pojave bora, crvenila ili kapilara na licu, potražite stručnu pomoć, jer nedovoljno njegovana, nepripremljena i nezaštićena koža, pod nepovoljnim klimatskim uslovima mijenja izgled, postaje tvrda i neelastična, pore se šire, a često se javljaju bore, otekline, podočnjaci, fleke, kapilari, akne i crvenilo lica. Sve to narušava  lijep izgled  i osjećaj  sigurnosti. Dešava se da se promjene na koži pojave i pored svakodnevne uobičajene njege. To znači, da nije dovoljno samo nanošenje uobičajene vlažne ili hranljive kreme, već je obavezna intenzivna njega koja će oporaviti dehidriranu, isušenu, zadebljalu, devitalizovanu i opuštenu kožu i pripremiti je za hladne i vjetrovite dane.

Izbor preparata za  zimski period 

Pri  izboru preparata koji su namijenjeni  pripremi kože za zimu, treba biti obazriv, jer se često dešava da koža negativno reaguje na proizvode koji su se u normalnim uslovima pokazali sasvim zadovoljavajući. Koža  je u ovom periodu  zahtjevnija, pa  trebamo biti izuzetno pažljivi, izbjegavati bilo kakve eksperimente sa kremama, serumima, antiridima i njegom uopšte. Obavezno koristiti  hranljive, vitaminske i regenerativne kreme, koje će nadoknađivati koži sve sastojke koje potroši u odbrani od nepovoljnih uticaja spolja.

“Naročitu pažnju treba posvetiti suvoj i osjetljivoj koži, kojoj je potrebna ciljana njega i od prvih naznaka crvenila i iritacije treba koristiti preparate koji su namijenjeni isključivo takvoj koži. Naročito je važna dnevna njega u hladnim i vjetrovitim danima, kad se koža dodatno isušuje. Tada treba koristiti kompleksne  kreme, koje su namijenjene baš ovakvoj koži koje imaju dosta masnoće i vlage i koje smiruju iritaciju. U ovim slučajevima ja svojim klijentima preporučujem, da preko dnevne kreme nanesu i noćnu, koja će dodatno da zaštiti kožu. Nanositi ih uz laganu masažu”, naglašava  vlasnica podgoričkog beauty centra “Estebel”.

 Kako pomoći koži

 Pomoć možete potražiti od kozmetičara, ili, ako imate uslova, možete sami kod kuće uraditi temeljno čišćenje i pročišćavanje pora, koje podrazumijeva odgovarajući piling i hranjivu ili vitaminsku masku za lice. Obratite pažnju da ti proizvodi budu prilagođeni vašem tipu, stanju i starosti kože, sa posebnim osvrtom na predio oko očiju, pogotovu ako imate iznad 35 godina. Obično maske koje su namijenjene za kućnu upotrebu, služe za prvu pomoć i kratkotrajno poboljšavaju izgled kože.  Za dugotrajnu i kvalitetnu zaštitu, neophodna je  intenzivna njega hranjivim kremama, koje sadrže visok postotak kolagena, elastina i proteina koji vezuju vodu i potpomažu održavanje vlažnosti kože. Upotreba vitamina A,C,E  i betakarotina, polivitaminska i hormonska terapija, izbjegavanje alkohola i nikotina  su sastavni dio njege.