Ovaj začin je lijek za organizam: Za njegova ljekovita svojstva kažu da su magična

U mnoštvu začina posebnu pažnju privlači ova zeljasta biljka zbog svog širokog spektra zdravstvenih dobrobiti.

Kurkuma je zeljasta biljka porijeklom iz Južne Azije koja pripada porodici đumbira, a njena ljekovita svojstva su magična.

Od njenog korijena pravi se začin jake žute boje koja duguje sastojku kurkumina.

Prepun je vitamina i minerala, te sadrži gvožđa i mangan, vitamin B6, kalijum i dijetalna vlakna. Štiti jetru, poboljšava probavu, smanjuje nadutost te obnavlja crijevnu floru. Antigljivično djelovanje može pomoći u borbi protiv Kandide.

Njene aktivne supstance imaju jedinstveno antiinflamatorno i antioksidantno svojstvo, a mnogi ističu i potencijal u prevenciji kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alchajmerovu bolest i različite alergije.

Mljevena nekuvana kurkuma ima jak, zemljani ukus, dok se u kuvanim jelima jačina gubi i daje malo gorak, biberasti podukus. Kada koristite svježe rendani začin u kuvanju, on zadržava gorkasto-ljutkastu jačinu.

Bitno je znati da je osjetljiv na svjetlo, pa ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mjestu i to najviše 6 mjeseci, jer nakon toga gubi svoje sposobnosti.

U kineskoj narodnoj medicini vjekovima se koristi za meridijane slezine, jetru i želudac. Čisti i jača krv, smanjuje visok pritisak, a Kinezi je smatraju i dobrom biljkom za žene jer stimuliše rad materice i uklanja menstrualne bolove.

Prirodna indijska medicina - Ajurveda je davno prepoznala njena posebna antioksidantna svojstva, koja jačaju imunološki sistem. Doktori ajurvede je preporučuju kao čistač krvi, tonik za stomak i problematičnu kožu. Osim toga, rješava probleme sa jetrom kao što je žutica i infekcije urinarnog trakta.

Ova biljka je odlična u borbi protiv depresije, poboljšava rad mozga i liječi dijabetes.

Jedno istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da kurkumin djeluje efikasnije nego ljekovi za artritis.

Izvor:Kolektiv.me