Kolagen- magični sastojak za mladalački izgled kože

Starenje je prirodan proces koji počinje sredinom 20-ih godina. Produkcija kolagena na nivou kože već tada se smanjuje, elastin gubi čvrstinu a samim tim se smanjuje i elastičnost kože. Na površini kože ćelije ubrzano izumiru, stvara se zadebljali,orožali sloj koji usporava procese u koži i ometa njene funkcije.

Proizvodnja novih ćelija polako opada i počinju da se ispoljavljuju prvi znaci slabljenja bioloških funkcija, kaže kozmetičarka Sloba Bubanja, vlasnica podgoričkog beauty centra „Estebel".

„Kolagen je protein koji proizvodi naše tijelo, a predstavlja sastavni dio vezivnog tkiva koje je od vitalnog značaja za naš organizam. Sastoji se od finih isprepletanih vlakana koja čine mrežu, čija se dužina i debljina mjeri nanometrima, a zadužen je za mek, zdrav i lijep izgled naše kože. Ova vlakna spadaju u vezivno tkivo, koje medjusobno povezuje ćelije, i uz elastin čini osnovu za čvrstoću kože, osiguravajući joj elastičnost, gipkost, čvrstoću i vlagu", ističe Bubanja i podsjeća da postoji nekoliko podvrsta kolagena, koji se medjusobno razlikuju po strukturi i rasporedu u tkivima. Ona naglašava da pod uticajem spoljnih faktora, kao i tokom starenja kože, dolazi do oštećenja kolagena, kao i do smanjenja njegove proizvodnje, što uzrokuje opuštanje kože i stvaranje bora.

„Jedini način da se ovaj proces uspori ili zaustavi, jeste da se poveća njegova proizvodnja i ojačaju postojeća kolagenska vlakna. Ovo se postiže tretmanima laserom, odnosno IPL aparatom, koji upravo stimuliše diobu matičnih ćelija, aktivira metabolizam kože, stimuliše matične ćelije da se brže regenerišu i proizvode novi kolagen. Zahvaljujući stimulaciji ćelija, koža ne izgleda samo svježije, već je i mnogo mekša, pri dodiru je glatka, elastična, gipka i čvršća, a neravnine su već poslije prvog tretmana znatno nevidljivije", kaže Bubanja.

 Pored IPL-a, kozmetički tretmani kolagenom, u obliku ampula i seruma koji odgovaraju tipu i stanju kože, a koji se nanose pomoću aparata, su izuzetno efikasni. Obavezan završni korak u tretmanu, čini kolagenska maska koja je lijek izbora za intenzivno obnavljanje kože, dubinsku hidrataciju, jačanje otpornosti kože, podizanje tonusa i glačenje bora i finih linija, na licu, vratu i dekolteu.

 Kolagen se u kozmetici koristi već mnogo godina. Dugo je dobijan iz životinjskih ćelija. Odnedavno, iz zdravstvenih razloga, zbog bolesti ludih krava, obustavljena je upotreba kolagena životinjskog porijekla. Sada se koristi morski kolagen. Ribe i drugi morski produkti su neiscrpan izvor kolagena koji nema nikakvih nus pojava, niti štetnih dejstava. Pored ovog, i biljni kolagen ima svoje trajno mjesto u kozmetici.