Koliko je rad nakon radnog vremena opasan?

U današnjem poslovnom okruženju važno je biti dostupan, pa čak i kada se naše zvanično radno vrijeme završi. U nekim profesijama ne postoji radno vrijeme, tvrde poslodavci, ali takav stav može ozbiljno da našteti zdravlju njihovih zaposlenih pokazali su njemački istraživači.

Naime, od 57.000 ispitanika, čak polovina radi i kada dođe kući, a to se može negativno odraziti na njihovo zdravlje.

Tako su istraživači Društva za radna, industrijska, organizacijska i psihološka istraživanja ustanovili da se osobe koje rade noću, u svoje privatno vrijeme, kao i vikendom, u većoj mjeri žale na nesanicu, glavobolje, umor, anksioznost, probleme s mišićima, krvnim sistemom i želucem, prenosi Super žena.

“Naše istraživanje sugeriše da čak i najmanja količina dodatnog posla nakon dogovorenog radnog vremena može da dovede do zdravstvenih problema. Veza je izdrazito jaka”, kaže dr Ana Arlinghaus, vođa studije.

Njen tim poziva na moralnije ponašanje poslodavaca kako bi prestali da narušavaju privatno vrijeme svojih zaposlenih.

“Tehnološka napredovanja su stvorila kulturu uvijek onlajn koja vrši pritisak na ljude jer moraju neprestano da budu dostupni. Slobodno vrijeme bez ikakvog posla ključno je kako bi se naše tijelo moglo oporaviti”, upozoravaju njemački stručnjaci.

Izvor:CdM