Jutarnji trening od 30 minuta učiniće čudo za vaš krvni pritisak

Fizička aktivnost je i te kako važna za naše zdravlje. Samo 30 minuta jutarnjih vježbi može da vam pomogne da se riješite recepata za ljekove za visok pritisak i učini ga normalnim tokom dana.

Naučnici iz Australije su otkrili da kratka serija vježbi, u ovom slučaju hodanje na traci u srednjoj brzini, može da zamijeni ljekove kod nekih pacijenata. Prema riječima Britanskog udruženja za krvni pritisak, jedna od 3 odrasle osobe ima visok krvni pritisak, ili ti 31 odsto muškaraca i 28 odsto žena u Engleskoj.

Vježbanje smanjuje krvni pritisak tako što jača srce jer što lakše pumpa krv, manje su opterećene arterije i niži je krvni pritisak. Istraživači sa Univerziteta Zapadna Australije u Pertu ispitali su rezultate koje su dobili za prekomJerno teške i gojazne muškarce i žene starosti od 55 do 80 godina.

Istraživanje je izvedeno u laboratorijski kontrolisanim uslovima. Beneficije su se najviše vidjele kod žena koje su dodale i tratkotrajne vježbe i toku dana u svoju rutinu.

Nije jasno zašto postoji razlika između polova, ali sumnja se da je to posljedica više faktora. Neke od njih su različite reakcije na adrenalin tokom vežbanja i činjenica da su sve žene u istraživanju bile u postmenopauzi i samim tim izložene većem riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Ono što je odlično, jeste da su eksperti otkrili da jutarnje vježbanje može da bude dobro po zdravlje starijih ljudi.

Krvni pritisak izražava se dvijema brojkama. Sistolični pritisak koji se označava većim brojem je jačina kojom srce pumpa pritisak, a manji broj pokazuje diastolični pritisak je otpor koji protok krvi trpi u krvotoku. Visokim pritiskom se smatra onaj koji nije veći od 140 sa 90, idealnim onaj od 90 sa 60 i so 120 do 80. Nizak je pritisak koji je 90 sa 60 i manje.

Izvor:Kolektiv.me