Neka vaspitanje urodi plodom: Nagradite svog mališana i dajte mu privilegije

Da bi vaši metodi vaspitavanja urodili plodom, potrebno je da dijete osjeti vaše poštovanje, strpljenje, ljubav, pažnju i da stekne vaše povjerenje, kao i vi njegovo. Nježno roditeljstvo polazi od stava da se batinama i drastičnim kaznama ništa ne može postići u vaspitanju djeteta.

Pogrešno je batinama pokazati djetetu da ne odobravate njegov postupak, dijete to može doživjeti traumatično, kao vrstu fizičkog nasilja. Često se desi da roditelji u ovoj metodi vaspitanja izgube kontrolu i pređu mjeru, a to je nedopustivo! Prije svega djeca često uče po modelu ponašanja, pa ako batine koristite kao sredstvo vaspitavanja učite svoju decu da budu nasilna.

Vaspitanje uz nagrade

Najmoćniji, najsnažniji način kojim se dijete uči valjanom ponašanju su nagrade. Nagrade kao pohvala, nježan dodir, privilegije i slično pokazuju djeci da se uvažavaju njihovi napori i pokušaji, pomažu u razvijanju samopouzdanja, dobre slike o sebi, pokazuju da su oni i to što rade važni. Najveća nagrada djetetu je pohvala. Važno je podjednako ih hvaliti kao osobe i zbog njihovih postupaka.

Nježnost

Kada dijete hvalite, poljubite ga, pomazite i zagrlite, nježnost će imati podjednak efekat u vaspitanju djece kao nagrada.

Dajte im privilegije

Privilegije mogu biti dodatno vrijeme za gledanje TV-a, kasnije odlaženje u krevet, dobijanje još jedne priče za laku noć ili nešto drugo u čemu djeca uživaju. Privilegije nikad ne smiju uključivati bazične djetetove potrebe, kao što su hrana, vrijeme provedeno s roditeljima, sigurnost, ljubav ili povjerenje.

Džeparac je dobar način nagrade za stariju djecu

Džeparac uči djecu kako da budu odgovorni i postupaju s novcem. S djetetom se treba dogovoriti o iznosu džeparca i planu trošenja novca.

Kažnjavanje kao dio discipline

U redu je samo ono kažnjavanje koje se zasniva na gubitku stečenih privilegija.

Izvor:CdM