Njegovo veličanstvo vještačko krzno koje nikad ne izlazi iz mode

Voljeli ga ili ne, preferirali ono pravo ili ono vještačko, kraće ili duže, u klasičnoj smeđoj ili modernoj rozoj, krzno je materijal koji odbija da izađe iz mode.

Moramo napomenuti da od kad postoji čovjek krzno je sinonim za luksuz i moć, pa samim tim sasvim sigurno možemo reći da će uvijek biti must have kada pričamo o odijevanju.

Vještačko krzno postalo je dostupno svima, bez obzira na njihovu kupovnu moć ili moralne dileme.

Iako mu je trebalo gotovo pet sezona da zauzme veličanstveno prvo mjesto na listi top materijala bez kojih ne možemo, sada s ponosom možemo reći da nam ne pada na pamet da ga izbacimo iz svojih ormara. Pogotovo sad kada dolazi u toliko boja i oblika, nudeći pritom više nego dovoljno izbora za one koje žele nositi samo vještačku verziju ovog popularnog materijala kojeg su jednako obožavale naše mame, bake, ali i prabake.

Tako su ga prije pet sezona fine gradske gospođe odlučile izvući iz naftalina, pokazujući nam svoje skupocjene bunde još uvijek u savršenom stanju, dok su second hand shopovi nudili koji zanimljiv model tek tu i tamo. Krznari su ovu pojavu dočekali s oduševljenjem, a moderne cure su iz prikrajka gledale u te bunde i pitale se: kako bi nešto poput bunde izgledalo u kombinaciji sa majicama u ludom printu i patikama?

Kada su se napokon odvažile da to učine oduševila ih je kombinacija casual komada i ovog luksuznog predmeta, a onda su oduševljenje ‘pokupili’ i high street divovi poput Zare i H&M-a. U saradnji s vintage i second hand prodavnicama sada nas već treću sezonu za redom mame komadima s krznom do te mjere da su bundice postale samo jedan u nizu krznenih predmeta u koje bi se uvukle.

Rukavice, šalovi pa čak i torbice samo su neki od omiljenih nam dlakavih dodataka. Negdje u isto vrijeme kao i high street brendovi, i veliki modni brendovi su prepoznali da su će krzno biti hit pa su imena poput Dolce&Gabbane, McQueena, Prade, Louisa Vuittona, Fendija, Toma Forda i Jean Paul Gaultiera predstavili komade s pravim krznom.

Kako se zadnji povratak krzna ipak dogodio u malo osvještenijem dobu, i veliki modni brendovi su se brzo okrenuli vještačkim materijalima.

Ono što takođe ide u prilog krznu što je toplo, čak i kada govorimo o vještačkom krznu, a i stilski je vrlo prilagodljivo pa će jednako dobro izgledati kako u večernjim, tako i u dnevnim kombinacijama. Dok ćemo preko dana uglavnom nositi kombinacije sastavljene od već spomenutih majica u nekom ludom printu, patika i krznene bunde, naveče ćemo tu istu bundu prebaciti preko večernje haljine.

Preko dana patike uvijek mogu zamijeniti čizmice, a što se tiče večernjih kombinacija, lepršava haljina s cvjetnim printom, uzorkom čija će se popularnost nastaviti i kroz zimu, u saradnji s bundicom daće outfitu moment boho stila, dok će jednako popularne šljokičaste haljine u kombinaciji s bundicom izgledati jako glamurozno.

Bilo da ste se zaputili u klub, u pozorište pa čak i na neki krajnje elitni događaj u rangu s balom, s krznom nikad nećete biti underdressed.

 

Izvor i foto: Lola magazin