Zablude o oklagijama i opasnosti od njih

U želji da se oslobode celulita, mnoge mlade žene i djevojke pribjegavaju lakim i neprovjerenim anticelulit metodama, u koje spadaju i oklagije. Nažalost, one se   podvrgavaju ovim metodama  vjerujući  brojnim oglasima na društvenim mrežama o “čudotvornim” dejstvima  maderoterapija,  ne razmišljajući o  riziku i opasnim posledjicama odlaska pod oklagije, kaže za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja. 

 “Čitajući svakodnevno takve oglase, u kojima se navodno  problem “narandžine kore” uspješno rješava, mnoge djevojke pođu na tretman oklagijama pri tom ne provjeravajući način rada i stručnost osobe koja nudi masažu, i nesvjesne   komplikacija i zdravstvenih problema koji mogu da nastanu ukoliko masažu obavlja nestručna osoba. A posljedice su i te kako ozbiljne. Česte su povrede  tkiva uz vidno izražene krvne podlive i modrice. Ti podlivi i modrice su veoma opasni, jer  se usljed  popucalih vena i kapilara,  stvara ugrušak (tromb), koji može da začepi krvne sudove i  dovede do ozbiljnih komplikacija. Zbog toga su sve masaže poslije kojih se pojave modrice veoma opasne, a stručnost takvog masera upitna”, kaže Bubanja.

Pri tom ona  naglašava, da klijentkinje koje imaju osjetljivu kožu, probleme sa proširenim venama ili kapilarima ili  bilo koji drugi zdravstveni problem, treba da budu izuzetno obazrive. Ne samo da se neće riješiti celulita, već se izlažu opasnosti od povređivanja i pucanja kapilara i vena, kao i deformiteta zone koja je tretirana.

“Oklagijama se problem celulita ne rješava, već se potiskuje u duboke slojeve, postajući neprimjetan na površini kraći vremenski period,  sve dok se ne nagomila toliko,  da postaje bolan na dodir. To je prvi korak ka fibroznom celulitu od koga se kasnije teško možete riješiti. Dolaskom u taj stadijum, trebaće mnogo više  vremena i tretmana za njegovu eliminaciju. Ali tada će morati da se primijene i  neke druge, efikasnije a bezbjednije metode koje će  nagomilani celulit izvući na površinu, razbiti ga i rastvoriti, a limfnom drenažom  izbaciti iz tijela. To znači, neophodno je koristiti potpuno suprotne anticelulit metode nego što su oklagije. Problem predstavlja i to  što masažu oklagijama (od milja nazvanu maderoterapija, jer zvuči  “bombastičnije”)  uglavnom rade nestručne osobe, koje  svoje klijente a i sebe izlažu problemima, često ih dovodeći u bezizlaznu situaciju. To ne čudi, ako znamo da obuka za maderoterapiju traje dva dana, a mogu je obaviti svi, bez obzira na prethodno obrazovanje, stručnu spremu ili profesiju.Ne postoje validni sertifikati za maderoterapiju, budući da obuka traje samo nekoliko dana.  I ranijih sezona su se pojavljivale neke ,,satelit“ metode, koje su trajale veoma kratko, sobzirom da su  klijenti shvatali da te metode nemaju efekta ili dovode do nekih štetnih posledica”, ističe vlasnica beauty centra “Estebel”.

Ona podsjeća da u “Estebel-u” ne primjenjuju  nijednu metodu koja na bilo  koji način može štetiti  klijentima, poput  solarijuma, samopotamnjivanja sprejom koji zatvara pore, masažu oklagijama.

“Savjetujem klijentkinjama da dobro razmisle prije nego se odluče za neku od ovih metoda i ne povinuju  se  izjavama tipa ,,čula sam, rekla mi, i sl.”, poručuje Bubanja.