Ograničite vrijeme druženja sa telefonima i izvucite djecu iz stana

Slika djece na igralištu, ispred zgrade, na livadi, sa vijačom, u trku za loptom, na sankama i sa klikerima u ruci sve je rjeđa.

Otkako se moderna tehnologija uselila u naše živote, agresivno i dominantno, nove generacije više ne odrastaju na ulici. Zaboravili smo koliko je ona važna u zdravstvenom, kondicionom, socijalnom i emotivnom smislu.

Stručnjaci i dalje opominju da im ograničimo vrijeme “druženja” sa mobilnim telefonom ili kompjuterom i da ih vratimo napolje. I podsjećaju nas koje su sve prednosti igre na otvorenom.

Zdravlje

Bez sunčeve svjetlosti uskraćeni smo za vitamin D, a on je višestruko potreban organizmu, pogotovo dječjem, za razvoj imunog sistema, zdrave kosti, energiju, dobro raspoloženje i pravilan san.

Socijalizacija

Svaka igra na otvorenom, sa komšijama, vršnjacima iz istog kraja ili starijom i do tada nepoznatom dejcom je “poligon” za razvoj socijalnih vještina i socijalne inteligencije. Mališani upoznaju drugu djecu i stvaraju prijateljstva, uče da dijele i poštuju druge. To se ne dešava nužno kada su druženja organizovana i unaprijed predvidiva.

Kondicija

Nije isto da li djeca tokom čitave godine treniraju u zatvorenim salama ili od proljeća do jeseni, pa čak i u hladnijim, suvim danima, svakodnevno borave napolju. Fudbal i košarka na otvorenom, trčanje za loptom, igranje između dvije vatre i lastiša je najbolji trening za mališane, koji ih drži u formi i jača kondiciju.

Kreativnost i organizacija

Istraživanja pokazuju da se svaka igra napolju, opuštena i neformalna, pozitivno odražava na psihu mališana. Razvija kreativnost, razgaljuje maštu i jača organizacione veštine. Igrajući se sa vršnjacima na otvorenom djeca upoznaju svijet oko sebe, suočavaju se sa čitavim nizom novih situacija, počinju da ih razumiju i traže način da savladaju prepreke.

Ljubav i poštovanje prema prirodi

Svi smo pomalo izgubili odnos prema prirodi, a generacije koje stasavaju nerijetko nemaju ni minimum ljubavi i poštovanja prema njoj.

Mobilni telefoni su ih udaljili od nje i umjesto da se šetaju pored rijeke, u šumi, da posmatraju drveće i životinje, oni igraju igrice u sobi. Tek kada počnu da svakog dana borave napolju moći će da izgrade zdrav odnos prema okruženju.

Izvor:CdM