Kako GAZIRANA PIĆA utiču na VAŠ ORGANIZAM i zašto vam se ČESTO PIJU

Gazirana pića izazivaju osjećaj zavisnosti. 

Čak i ako ste riješili da zauvjek iz upotrebe izbacite gazirane napitke vjerujemo da uhvatite sebe kao žudite za nekim gaziranim napitkom.

Sa jedne strane, jasno nam je šta gazirane napitke čini toliko primamljivim. Kada pijete kisjelu vodu, možete da uživate u mehurićima bez bojazni da ćete osjetiti negativne efekte koje sa sobom donose nezdravi napici poput gaziranih sokova. To nam daje osjećaj moći jer smo “prevarili sistem”. Sa druge strane riječ je o gaziranosti, pa nam se nameće pitanje: šta je to u gaziranim napicima što nas tjera da ih pijemo opet i opet?

Koliko god bilo važno da budemo hidrirani, mnogi od nas pronalaze da je ispijanje obične vode dosadno. Kada pijete običnu vodu onda reaguje vaše čulo ukusa i vi smanjujete žeđ. Kada pijete gazirani napitak onda su uključeni i oči i nos i uši. To ih čini zanimljivijim i primamljivijim za sve koji ih probaju.

Osjećaj golicanja na jeziku stvara utisak da smo jeli i da nijesmo gladni pa nam daje bolji osećaj zadovoljenja nego li obična voda. Istraživači ukazuju na to da mehurići u ustima aktiviraju osjećaj bola usljed djelovanja mehurića.

Neke tvrdnje koje kruže internetom ukazuju na to da kisjela voda spira kalcijum sa naših kostiju i da zbog toga stvara osećaj zavisnosti i često ispijanje ovih napitaka.

Ono što može da bude loše po vaše zdravlje i izgled jeste to što u nedostatku kisjele vode pribjegavamo ispijanju gaziranih sokova koji su puni šećera. Kako biste izbegli nepotrebno gomilanje kalorija, napravite sami gazirani sok. Iscijedite voće i u sok dodajte kisjelu vodu. Tako ćete imati pravu predstavu o tome šta pijete i koliko je to zdravo.

 

Izvor: Telegraf.rs