Tanok: Mnogi su neosnovano sumnjali u vaš napredak poslije referendum

Poslanik Evropskog parlamenta i doskorašnji izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok kaže da je oduvijek bio iskreni prijatelj Crne Gore i da će to biti i nakon što njegov mandat bude završen u maju 2019.

U intervjuu za Pobjedu Tanok ističe da je Crna Gora prešla dug reformski put, ali da je čeka još posla do ulaska u Evropsku uniju, koji će se, kako tvrdi, sigurno desiti.

“Jasno je da je Crna Gora prešla dugačak put u godinama za nama. Na samom početku bilo je sumnji u dugoročni ekonomski prosperitet Crne Gore nakon što je proglašena nezavisnost 2006. godine. Ali danas vidimo da je Crna Gora zemlja koja se snažno ekonomski razvija, ima snažan, široki konsenzus za svoje ustavno uređenje kao nezavisna država; pridružila se NATO-u i usidrena je u zapadnim strukturama. I vodeća je zemlja kandidat za pristupanje Evropskoj uniji. Priča o Evropi, kao cjelini, danas nije tako pozitivna. Kada je 2009. godine Lisabonski ugovor odobren, postojala je snažna volja širom EU da se zajedno radi na rješavanju naših zajedničkih izazova. Danas, sa porastom nacionalizma i populizma širom EU, mnogi širom kontinenta nastoje da koriste EU kao lako objašnjenje za probleme njihovih država. Posljedice finansijske krize iz 2008. godine i širenje društvenih podjela o stavovima koji se tiču migracija, uravnotežene javne potrošnje u eurozoni i klimatskih promjena takođe podstiču napetost. Ja ostajem optimista, jer je EU, kroz prošle krize, pokazala da mora biti otporna i sposobna da se prilagodi i bude fleksibilna kako se uslovi u njoj mijenjaju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora je pokazala veliki entuzijazam i spremnost da napreduje u pregovaračkom procesu.

“To ilustruje podatak da vaša zemlja danas ima otvoreno 31 od 32 pregovaračka poglavlja. Imajući u vidu mali broj državnih službenika i relativno ograničene resurse, mislim da je veličina zakonodavnih izmjena usvojenih u protekloj deceniji prilično nevjerovatan podvig. Kada se uzmu u obzir oblasti kao što su izborni zakoni ili funkcionisanje pravosuđa, napravljeni su veliki koraci. Naravno, još mnogo toga treba da bude urađeno, ali dozvolimo i da vrijeme odigra svoju ulogu.Zakoni mogu biti promijenjeni, novo osoblje može biti zaposleno, ali je potrebno vrijeme za promjene u pristupu. Jedan od ključnih sastojaka za ove promjene je posvećenost evropskoj agendi svih strana u Crnoj Gori i spremnost da se radi zajedno na postizanju promjena”, kazao je Tanok.

On ističe da je snažan prijatelj Crne Gore i da će nastaviti da se interesuje za njen dalji progres i kada njegov poslanički mandat u Evropskom parlamentu bude završen 2019. godine.

“Uvjeren sam da će Crna Gora biti članica Evropske unije, ali ipak sam uvijek upozoravao na potrebu da se bude realan kada će se to desiti. Proces pregovaranja vodi se mjerama koje se ne ispunjavaju političkom nužnošću. Možda je to u prošlosti bio slučaj, kao što mnogi žele da tvrde, ali više ne.Postoji potreba da se ljudi što više pripreme za ovu realnost. Tvrdnja da će žrtve koje se danas postižu da se stekne članstvo biti naknadno nagrađene, tačne su, ali EU ne može ponuditi rok. To važi kako za Crnu Goru, tako i za bilo koju od drugih zemalja kandidata”, rekao je Tanok.

Izvor: Cafe del Montenegro