Vlada se zadužila 875 miliona eura

Vlada se do sada u ovoj godini zadužila 875 miliona eura, a do kraja godine će iznos zaduženja najvjerovatnije dostići Zakonom o budžetu predviđenih 940 miliona eura, kazali su za „Dan“ iz Ministarstva finansija (MF).

Država je tokom ove godine realizovala sve kreditne aranžmane planirane Zakonom o budžetu za 2018, za potrebe obezbjeđivanja nedostajućih sredstava.

“U vezi s tim, Vlada i Ministarstvo finansija, zaključili su ugovor o kreditu sa sindikatom banaka, čime je obezbijeđen iznos od 250 miliona eura, za koji je garanciju izdala Svjetska banka. Takođe, tokom aprila, Vlada je realizovala emisiju obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 500 miliona eura, koje su iskorišćene za refinansiranje dijela obveznica koje dospijevaju u 2019, 2020. i 2021. godini, kao dijela državnog duga u ukupnom iznosu od 362,35 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Očekuje se da će iznos sredstava za izgradnju autoputa, predviđen Zakonom o budžetu za 2018. godinu, u iznosu od 190 miliona eura, biti povučen do kraja godine.

Izvor: Antena m