Bez stabilnog regiona nema stabilne EU

Bez stabilnog regiona nema stabilne Evropske unije, poručio je predsjednik Evropskog Parlamenta Antonio Tajani u Strazburu tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

Šef parlamenta je naglasio da se Skupština ozbiljno bavi parlamentarnom diplomatijom, ne samo na nivou rukovodstva nego i na nivou svih poslanika, koji su vrlo angažovani u svim međunarodnim organizacijama i sve čine da se dobar glas o našoj zemlji što dalje čuje.

 Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje  Evropske unije i Crne Gore POSP, 16. po redu, završen je usvajanjem Deklaracije i preporuka, kao i Zajedničkim saopštenjem. Predsjednik i potpredsjednik Skupštine sastali su se i sa predsjednikom EP Antoniom Tajanijem. 

U zajedničkom saopštenju pozdravlja se osnovanje privremenog skupštinskog odbora i pozivaju poslanici opozicije da konstruktivno učestvuju u radu Odbora kao i POSP-a. U saopštenju se takođe navodi da EP pozdravlja  napredak u vladavini prava i do sada postignute rezultate u poglavljima 23 i 24, i naglašava da je i dalje od suštinskog značaja za ukupnu dinamiku pregovaračkog procesa da cjelokupni sistem vladavine prava proizvede konkretnije rezultate.

Tajani je pohvalio rad i ulogu Crne Gore u stabilnosti Balkana jer, kako je rekao, bez stabilnog Balkana nema ni stabilnosti Evropske unije i očekuje se da će Crna Gora tu imati veoma značajno mjesto.

“Veoma podržavamo i smatramo značajnim prisustvo zvaničnika Crne Gore u Briselu, Strazburu i zemljama članicama. To veoma jača kredibilitet Crne Gore i utiče na jačanje odnosa. Mi ćemo naravno podržati napore Crne Gore na putu uspješnog zaključenja i punog učlanjenja u EU, nakon već uspješnog učlanjenja u NATO”, istakao je Tajani.

Brajović je rekao da je lijepo čuti riječi o važnosti prisustva Crne Gore na svim evropskim adresama i pohvale integracionog puta i doprinosa u regionu Balkana i šire u Evropi.

 “Predočio sam Tajaniju aktuelne trenutke u Crnoj Gori, doprinosu kada je riječ o radu na izbornom zakonodavstvu, kao i o napretku u integracionim procesima i ekonomskom razvoju”, istakao je predsjednik Skupštine.

Brajović je naglasio da se Skupština Crne Gore ozbiljno bavi parlamentarnom diplomatijom, ne samo na nivou rukovodstva nego i na nivou svih poslanika, koji su vrlo angažovani u svim međunarodnim organizacijama i sve čine da se dobar glas o Crnoj Gori što dalje čuje.

Prethodno je, tokom drugog dana rada POSP-a, Brajović govorio o ulozi Crne Gore u regionalnoj saradnji i njenom doprinosu stabilnosti na Zapadnom Balkanu, unaprjeđivanju konstruktivnog dijaloga i promociji zajedničkih evropskih vrijednosti.

On je naglasio da su napori Crne Gore prepoznati ne samo od naših susjeda, sa kojima nemamo otvorenih pitanja koja mogu da ozbiljno ugroze naše bilateralne odnose, već i od strane evropskih i drugih partnera.

Poslanik Tarzan Milošević govorio je o ekonomskim performansama na evropskom putu Crne Gore, dok je poslanik Adrijan Vuksanović imao izlaganje na temu održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović je u diskusiji o ekonomskim performansama napretka Crne Gore razvoj ilustrovao nizom konkretnih pokazatelja, dok je na temu održivog razvoja istakao da posebna pažnja treba da bude usmjerena na zaštićena područja u našoj zemlji u skladu sa usvojenim strategijama.

U diskusiji na temu zaštite životne sredine, poslanica Marta Šćepanović je govorila o stalnim promjenama toka rijeke Tare i pozvala se na iskustva  lokalnog stanovništva sredine u kojoj živi.

Poslanik Ranko Krivokapić je kao jedini opozicioni poslanik diskutovao  po svim tačkama dnevnog reda.

Izvor:cdm