Crna Gora od danas ima nova pravila uvoza: Evo koja su za polovna a koja za nova vozila

U Crnu Goru od danas neće moći da se uvezu polovna motorna vozila koja ne ispunjavaju EURO 4 standard.

Ukoliko se uvozi novo motorno vozilo, onda ono mora biti minimalnog standarda EURO 6. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Goru dijelu bezbjednosno-tehničkih zahtjeva i uslova za vozila tj. definisanja minimalne granične vrijednosti u pogledu izduvne emisije i nivoa buke za nova i upotrebljivana motorna vozila.

Ove izmjene najavljene su u maju ove godine. Unaprijeđeni standard podrazumijeva i bolje bezbjednosno-tehničke karakteristike vozila koje samo vozilo čini sigurnijim na putevima, kao i činjenica da je Crna Gora u obavezi da prati i transponuje važeće propise iz ove oblasti homologacije kada su u pitanju ekološki standardi za vozila.

Nadležno Ministarstvo najavilo je da će u narednom periodu uraditi Studiju starosne strukture vozila po kategorijama i tipovima, koja će dati osnovne indikatore i mjere za podmlađivanje voznog parka i ujedno povećanje stepena bezbjednosti saobraćaja.

Samo tokom prošle godine uvezeno je 21.630 automobila. Iz Evrope je uvezeno 14.388 dizel vozila. Najčešće su uvožena vozila iz Njemačke, Holandije i Francuske.

U prva dva mjeseca prošle godine uvezeno je 2.463 vozila, a u prva dva mjeseca ove 2.774 vozila.

Najviše su uvozili automobile mlađe od 2000, odnosno automobili koji ispunjavaju EURO 3 normu.

 

Izvor:AntenaM