CG već osjeća koristi članstva u NATO

Crna Gora već uveliko dijeli svoja iskustva učlanjenja u NATO i zajednički cilj je da Zapadni Balkan postane, ne potrošač, već stabilni kontributor regionalnoj i globalnoj bezbjednosti, kazao je crnogorski premijer Duško Marković na otvaranju sastanka ministara odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje A5 u Bečićima.

Predsjedniv Vlade je istakao da je Crna Gora, kao mala zemlja, pokazala snagu ideje savezništva među zemljama koje dijele iste vrijednosti, bez obzira na njihovu veličinu.

"Crna Gora je ulaskom u NATO napravila istorijski iskorak i ispunila jedan od najvažnijih državnih ciljeva. Nesporna je u tome, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, i uloga Američko-jadranske povelje A5. Posebno cijenimo što je prošle godine, baš povodom samita Jadranske povelje Crnu Goru, kao novu članicu NATO, posjetio potpredsjednik SAD Majk Pens, što je predstavljalo snažan pokazatelj podrške stabilnosti Evrope i ovog područja", kazao je Marković.

Istakao je da građani Crne Gore već vide koristi od članstva u NATO-u.

"Svakodnevno rastu investicije i interesovanje kredibilnih investitora iz čitavog svijeta, pogotovo iz zemalja NATO-a i Evrospke unije, što utiče na naš snažan ekonomski rast. Predznak bezbjednosti koji sada nosimo sa sobom kratkoročno i dugoročno mijenja svijest kako drugih o Crnoj Gori, tako i Crne Gore o svijetu van našeg regiona", istakao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Sastanak u Bečićima je posljednji događaj koji organizuje Crna Gora u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom.

"Ključni prioritet Crne Gore u Američko-jadranskoj povelji A5 je politika otvorenih vrata NATO. Zato nas je obradovao poziv Makedoniji. Uvjereni smo da će Makedonija ubrzo postati četvrta članica A5 koja je i saveznica u NATO-u", naveo je Marković.

Crnogorski premijer se nada da će se i građanima Kosova ukazati šansa da uživaju u benefitima vizne liberalizacije.

"Crna Gora je rješavanjem pitanja razgraničenja sa Kosovom pomogla u ispunjavanju jednog od ključnih uslova za to", dodao je Marković.

 

Izvor: rtcg