Skupština jedino mjesto dijaloga

Ukoliko opozicija ne pokazuje spremnost da bude korektiv ili alternativa vlasti onda je logično da se ne može govoriti o jakom kontrolnom mehanizmu Skupštine, rekao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

On je govorio na okruglom stolu na temu Komunikacija građana i poslanika, koji je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Brajović je ocijenio da je rad poslanika prošle godine godini u značajnoj mjeri obilježen svojevrsnim pritiskom opozicije i pokušajima vaninstitucionalnog djelovanja, uz podršku dijela medija i nekih nevladinih organizacija.

On je rekao da je od preuzimanja dužnosti pozivao poslanike i poslanice na jačanje svijesti o odgovornosti prema biračima i ukazivao da je Skupština jedino mjesto dijaloga među političkim subjektima kojima su upravo građani omogućili parlamentarni status.

"Danas, nakon što su građani na predsjedničkim i lokalnim izborima pokazali što misle o bojkotu, možemo da konstatujemo da je to shvatila većina opozicionih poslanika i da Skupština sada radi u gotovo punom sastavu", kazao je Brajović.

Brajović je rekao da je svaki saziv Skupštine prije svega odraz volje građana, odnosno birača i da je njen rad u velikoj mjeri uslovljen datim okolnostima i dešavanjima tokom mandata.

On je podsjetio da se u novembru navršavaju dvije godine od konstituisanja 26. saziva Skupštine i njegovog izbora za predsjednika.

"Ukoliko uzmemo u obzir sve okolnosti koje su obilježile dosadašnji rad ovog saziva crnogorskog parlamenta, smatram da su ostvareni dobri rezultati i da je trasiran dobar pravac njegovog razvoja", rekao je Brajović.

 

Izvor:rtcg