Simović: Očekujemo pozitivan epilog u vezi sa poglavljem 27

Crna Gora očekuje da se vrednuju rezultati koje ostvaruje u dostizanju standarda i ispunjavanju mjerila u pregovaračkom procesu, rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović navodeći da se očekuje pozitivan epilog u vezi sa otvaranjem poglavlja 27.

Kako je saopšteno iz Vlade, Simović je danas razgovarao danas sa ambasadorom Njemačke u Podgorici Robertom Veberom, i istakao da će Crna Gora i dalje doprinositi razvoju snažnih i prijateljskih odnosa dvije države.

Prema riječima Simovića, iako je na početku integracionih procesa sve izgledalo zahtjevno, obimno i kompleksno, Crna Gora je postala članica NATO i otvorila je 31 poglavlje u pregovorima za članstvo u Evropskom unijom (EU).

„U značajnoj mjeri je usaglasila svoje zakonodavstvo sa evropskim, ojačala administrativne kapacitete i uspješno koristi predpristupne fondove za finansiranje projekata koji doprinose ukupnom razvoju", kazao je Simović.

On je ocijenio da poruke koje na temu evropske perspektive Crne Gore dolaze iz Njemačke vrlo ohrabrujuće i dodao da je to posebno važno zbog utiska koji se može steći, da je politika proširenja u zamoru.

Simović je kazao da su poruke Njemačke veoma važne i za Zapadni Balkan i predstavljaju ohrabrenje za dalje iskorake u integracionim procesima. 

U vezi sa tim, kako je naveo, Crna Gora posebno cijeni uticaj Berlinskog procesa na značajnim projektima za cijeli region.

"Sa druge strane, Crna Gora očekuje da se vrednuju rezultati koje ostvaruje u dostizanju standarda i ispunjavanju mjerila u pregovaračkom procesu i shodno tome očekujemo pozitivan epilog kada je u pitanju otvaranje poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene", rekao je Simović.

On je kazao da Crna Gora očekuje i pozitivne izvještaje u vezi sa poglavljima 23 i 24.

Simović je naglasio da, bez obzira na epiloge, Crna Gora neće stati, jer ispunjavanje standarda EU ne vidi kao uslov za članstvo, već prije svega kao potrebu Crne Gore i svih građana.

Izvor:mina