Razvojna saradnja važan segment bilateralnih odnosa

Međunarodna razvojna saradnja važan je segment bilateralnih odnosa, ocijenjeno je tokom zvanične posjete ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića Japanu.

Darmanović se danas u Tokiju, u okviru prvog dana posjete Japanu, sastao sa izvršnim potpredsjednikom Japanske Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (JICA), Kazuhiko Košikavom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je naglasio značaj intenzivne saradnje Crne Gore sa Agencijom.

On je sagovorniku zahvalio na realizaciji tehničkih obuka i seminara u Japanu u oblasti turizma, antikorupcije, vazdušnog saobraćaja, sistema vodosnabdijevanja, razvoja malih i srednjih preduzeća, zaštite životne sredine, promocije stranih investicija i promocije u industriji.

Darmanović je zahvalio i na upućivanju japanskih eksperata, kao i na donaciji opreme. 

„Na toj liniji, izrazio je interesovanje Crne Gore za daljim jačanjem saradnje sa Japanom, naročito u pogledu planiranja i sprovođenja projekata u drugim zemljama“, kaže se uu saopštenju.

Košikava je, kako se navodi, izrazio uvjerenje da je razvojna pomoć veoma važan segment bilateralne saradnje, i ocijenio da ona može donijeti zajedničku dobrobit, kako za zemlju primatelja, tako i za donatora međunarodne saradnje i humanitarne pomoći.

U kontekstu jačanja saradnje Crne Gore i Agencije u oblasti obrazovanja, Košikava je ocijenio ključnim ulaganje u ljudske resurse.

„Međunarodna saradnja predstavlja bitan faktor intenziviranja ekonomskog rasta i turističke razmjene“, zaključili su sagovornici.

Izvor:mina