Neki bi i danas udarili u temelje CG

Oni koji bi slavili Podgoričku skupštinu i danas bi se na sličan način obračunali sa crnogorskom državnošću, udarajući prvo u temelje parlamentarizma, poručio je premijer Duško Marković.

On je tokom obilježavanja Dana parlamentarizma podsjetio kako se ovih dana navršava vijek od održavanja Podgoričke skupštine, navodeći "kako i danas među nama ima onih koji žele da slave taj datum, veličajući na taj način zapravo nestanak crnogorske države".

"Iza toga stoji jasna poruka da bi se oni i danas, kad bi im moglo biti, na sličan način obračunali sa crnogorskom državnošću, udarajući prvo u temelje parlamentarizma. Zato smatram da je odbrana duha parlamentarizma u Crnoj Gori u suštini odbrana državne postojanosti. Nadam se da smo svi zajedno savladali tu demokratsku lekciju – da se država ne čuva i unapređuje jurišanjem na zgradu Parlamenta, baš kao ni bojktovanjem parlamentarnog života. Naprotiv! U tom smislu, i sa ovog mjesta i ovim svečanim povodom, upućujem apel svim akterima političkog života u našoj zemlji da to nikada više ne smetnu s uma", rekao je Marković.

On je saopštio da je parlament mjesto koegzistencije različitih političkih kultura, a da njegov pluralizam ima sposobnost da raširi naše vidike, obezbjeđujući kvalitet koji nijedan autonomni sistem političke vrijednosti ne može omogućiti prilikom donošenja odluka.

Izvor:rtcg