Održivo finansiranje javnih medijskih servisa preduslov očuvanja javnog interesa

Finansiranje je ključni faktor nezavisnosti medija i očuvanja javnog interesa, istakao je predsjednik Upravnog odbora Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore Dragić Rabrenović na konferenciji „Državna pomoć medijima“, koja je danas održana u Beogradu.

Konferenciju na kojoj su učestvovali predstavnici iz šest država Balkana organizovali su Savez novinara Srbije i Crne Gore i Udruženje novinara Srbije.

"Javnim medijskim servisima je neophodno održivo finansiranje kako bi na pravi način mogli da djeluju u interesu javnosti", rekao je Rabrenović, dodajući da je neophodno prilagoditi medijsku regulativu zahtjevima profesije.

"Potrebno je da zakonski okvir omogući da mediji budu slobodni, nezavisni i profesionalni", rekao je predsjednik UO ULLES CG.

On je podsjetio da je Unija ranije predlagala izdvajanje sredstava za programske sadržaje iz budžeta osnivača definisane procentom, kao i taksu kao jedan od modela koji se primjenjije u evropsmim državama.

O stanju i modelima finansiranja u svojim državama govorili su i drugi predstavnici novinarskih udruženja i medija - Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije, Milica Andrijašević i Marko Divković iz Udruženja BH novinari, Goran Ćetković iz Udruženja novinara Crne Gore, novinar Brane Božić iz Republike Srpske, novinarka Hrvatske radio-televizije Jasmina Popović, Hrvoje Zovko iz Hrvatskog novinarskog društva, Snežana Todorova iz Saveza bugarskih novinara, Stole Naumov iz Udruženja novinara Makedonije (ZNM) i Ivona Talevska iz Makedonske asocijacije novinara.

Foto: http://presscentar.uns.org.rs

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE