Predanije se baviti implementacijom standarda u oblasti pravosuđa

Crna Gora, kao prva zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), mora se još predanije pozabaviti implementacijom evropskih standarda u oblasti pravosuđa, poručio je predsjednik države, Milo Đukanović.

On je, na Svečanoj akademiji na Cetinju povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, kazao da je efikasno, djelotvorno i odgovorno pravosuđe osnov za ostvarenje političkih i pravnih ideala – pravne države i vladavine prava, na kojima je izgrađena EU.

„Zato se Crna Gora, kao prva zemlja kandidat za članstvo u EU, koja je pregovarački proces otpočela obaveznim otvaranjem poglavlja 23 i 24, mora još predanije pozabaviti implementacijom evropskih standarda u oblasti pravosuđa“, ocijenio je Đukanović.

Kako je naveo, to mora uraditi, ne zbog obaveza na integracionom putu, već prije svega zbog unapređenja kvaliteta života građana, stvaranja uslova za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, stabilnog poslovnog ambijenta za privlačenje stranih investicija, za bezbjednost ljudi, i za stabilnost države i društva.

„Pored kvalitetno osmišljenog i odgovarajućeg normativnog okvira, pravni poredak treba prije svega da štite sudovi svojim radom. Oni su nezamjenjiva karika u lancu svakog pravnog sistema“, naglasio je crnogorski predsjednik.

Prema njegovim riječima, sudstvo mora biti racionalno organizovano, nezavisno, efikasno, kompetentno i etično da bi imalo poziciju koja se podrazumijeva u modernim, demokratskim državama.

Đukanović je naveo da je Crna Gora ratifikacijom Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama nedvosmisleno prihvatila da evropski standardi i praksa Evropskog suda u Strazburu, postanu neizostavni principi pravnog sistema naše države.

Izvor:mina