Đukanović: Crna Gora primjer građanskog društva

Crna Gora predanim radom i ostvarenim rezultatima na snaženju koncepta građanskog društva, sve više predstavlja primjer drugim državama, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, na prijemu povodom Dana UN organizovanom na Cetinju, kazao da poseban značaj tom događaju daje činjenica da se ove godine obilježava sedam decenija od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i četvrt vijeka od usvajanja Bečke deklaracije i Programa akcije.

»Koji su jasno naglasili neophodnost međunarodne saradnje i solidarnosti za održiv napredak ljudskih prava, i nedvosmisleno istakli da su unapređenje i zaštita ljudskih prava primarna odgovornost vlada«, dodao je Đukanović.

On je istakao da je uvjeren da u današnjem svijetu, koji se nalazi pred brojnim nepoznanicama, nema alternative multilateralizmu i UN-u kao njegovom stožeru, kojima, kako je naveo, Crna Gora ostaje beskompromisno privržena.

»Crna Gora dijeli viziju UN, ne samo deklarativno već istinski posvećeno, reagujući uvijek blagovremeno kad je riječ o uvođenju novih standarda proklamovanih zvaničnom politikom UN«, kazao je Đukanović.

Izvor: rtcg