Crna Gora ima punu podršku Slovenije u ispunjavanju NATO agende

Slovenija će nastaviti da pruža punu podršku Crnoj Gori u ispunjavanju NATO agende, poručio je slovenački ministar Karl Erjavec u razgovoru sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragutinom Dakićem.

Dakić se danas u Ljubljani, osim sa Erjavecom, sastao i sa načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Alanom Gederom, kao i sa članovima skupštinskog tijela zaduženog za domen bezbjednosti i odbrane.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Dakić je na sastanku sa Erjavecom istakao da dvije države na polju odbrane ostvaruju veoma intenzivnu saradnju.

On se zahvalio Sloveniji na podršci, posebno u procesu crnogorskih evroatlantskih integracija, naglašavajući da su slovenačka iskustva bila nemjerljiva za Crnu Goru u tom periodu.

„Erjavec je istakao da će Slovenija nastaviti da pruža punu podršku Crnoj Gori u ispunjavanju NATO agende“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku načelnika generalštabova, Geder i Dakić saglasili su se da je izuzetno značajno što oružane snage Slovenije i Crne Gore ostvaruju saradnju kroz sva tri vida vojske.

Posebno je, kako se navodi, apostrofiran zajednički angažman na NATO vježbi „Trident Juncture“, koja se održava u Norveškoj.

"Ali i buduće zajedničko učešće u misiji Pojačano istureno prisustvo – eFP u Letoniji, koje će biti pod komandom Kanade", dodaje se u saopštenju.

Izvor:mina