Za polumjesec na zastavi treba da glasa 54 poslanika i 321.000 birača

Inicijativa Bošnjačke stranke da se na crnogorskoj zastavi pored krsta nađe i polumjesec izuzetno je teško ostvariva jer je za nju potrebno sprovesti izuzetno komplikovanu proceduru promjene Ustava, koja osim dvotrećinske većine u parlamentu podrazumijeva i potvrdu na referendumu na kojem bi glasalo tri petine svih birača u Crnoj Gori.

To faktički znači da bi osim 54 poslanika za tu izmjenu trebalo da se potvrdno izjasni čak tri petine od oko 535 hiljada birača što iznosi čak 321 hiljadu glasova.

Imajući u vidu političke odnose i raspoloženje građana, teško je povjerovati u realnost takvog ishoda, piše Pobjeda.Ustavom Crne Gore propisano je da je zastava Crne Gore crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom.

Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti propisao je i kako treba tačno da izgleda zastava Crne Gore: Odnos dužine i širine zastave je dva prema jedan. Grb na zastavi zauzima 2/3 visine zastave. Središnja tačka Grba poklapa se sa tačkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave. Širina zlatnog obruba je 1/20 užeg dijela zastave. Kada je u pitanju promjen Ustava ona je propisana članom 157 koji decidno osim dvotrećinske većine traži i tropetinsku većinu na potvrdnom referendumu.Iz Bošnjačke stranke Pobjedi je nezvanično kazano da vjeruju da je za dodavanje polumjeseca na zastavi neophodna izmjena zakona o državnim simbolima, ali ne i promjena Ustava.