Pozitivni rezultati razgovora

Rezultati razgovora predstavnika sindikata i Vlade o Nacrtu izmjena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ocijenjeni su pozitivno i preduslov su za nastavak pregovora, saopšteno je iz dvije sindikalne centrale.

Na zajedničkoj sjednici Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Skupštine Saveza sindikata (SSCG), koja je održana danas, njihovi predstavnici su se upoznali sa rezultatima razgovora sa predlagačem Nacrta, u vezi sa četiri ključna zahtjeva.

Zahjtevi se, kako su podsjetili, odnose na to da se uz uslov za starosnu penziju od 40 godina staža osiguranja kumulativno propiše 61 godina života.

“Zahtjev je i da se iz obračunskog perioda izračuna visine penzije, do 2030. godine, isključe zarade, odnosno osnovica osiguranja iz jedne četvrtine perioda staža osiguranja koje su za osiguranika najnepovoljnije”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev je i da se starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju zaustavi na 66 godina života za muškarca i 64 za ženu, a uz to da se, u narednih šest godina, starosna granica za prijevremenu penziju podigne na 63 godine života, odnosno po dva mjeseca svake naredne kalendarske godine.

Iz USSCG i SSCG su podsjetili da je zahtjev i da se u budžetu za narednu godinu obezbijede sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije.

Izvor:rtcg