Kompanije rizikuju kaznu do 20 miliona eura

Opštom uredbom EU (GDPR), koju su obavezne da primjenjuju i zemlje koje nijesu članice, propisana je kazna do 20 miliona eura ili četiri odsto ukupnog prometa ukoliko kompanija zloupotrijebi lične podatke građanina Evropske unije, upozoreno je juče u Privrednoj komori na konferenciji “Zaštita ličnih podataka obaveze privrednih subjekata”.

Mirjana Volkov, rukovodilac odsjeka za predmete i prigovore Agencije za zaštitu ličnih podataka kazala je da je ova rigorozna kazna sastavni dio Opšte uredbe, koja je u primjeni od 25. maja tekuće godine, a koja se odnosi i na brojne crnogorske kompanije.

“Ukoliko kompanija posluje u više država, a zloupotrijebi lične podatke kao osnov za kaznu od četiri odsto uzima se ukupni godišnji prihod u svim državama, a ne samo toj zemlji u kojoj je bila zloupotreba. Upravo je to bio i alarm za privredu da obrati pažnju za zaštitu ličnih podataka i da preduzmu adekvatne mjere. Mi iz Agencije smo u dnevnoj komunikaciji sa predstavnicima kompanija”, istakla je ona.

Najavila je da će i u domaće zakonodavstvo biti ugrađena ova odredba, ali i podsjetila da su i sada mnoge kompanije u finansijskom, bankarskom i sektoru telekomunikacija, hotelijerstvu… u kontaktu sa ličnim podacima građana EU i već su obavezni da primjenjuju opštu uredbu.

Upozorila je predstavnike brojnih crnogorskih kompanija da se mora voditi računa ko obrađuje lične poidatke, kako, u koje svrhe i koje mjere zaštite primjenjuje, piše Pobjeda.

 

Izvor:AntenaM