Mnogo mogućnosti za saradnju sa CG

Male zemlje dijele mnoge slične izazove i stremljenja, prevashodno u procesu očuvanja identiteta i jačanja njihovih ekonomija.

Stoga je ova konferencija odlična prilika za razmjenu informacija, ideja i mogućnosti svake zemlje pojedinačno, kao i međusobne saradnje u oblastima gdje postoji zajednički interes, zaključeno je na bilateralnim sastancima predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa predsjednicima parlamenata Malte, Andore, Kipra, Islanda, Monaka i Lihtenštajna.

Sastanci su održani u okviru Dvanaeste konferencije predsjednika parlamenata evropskih država sa manje od milion stanovnika.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika parlamenta, slični zaključci su formalizovani u Zajedničkoj deklaraciji konferencije u kojoj je između ostalog konstatovano da su nezavisnost i suverenitet malih država tokom istorije bile ugrožene u mnogim situacijama, u svim dijelovima Evrope i kroz vijekove, pa je naglašena potreba snaženja saradnje kako bi se podigla svijest o specifičnoj situaciji u kojoj se svaka od njih nalazi.

Izvor: rtcg