Još jedan krupan korak naprijed u sajber bezbjednosti Crne Gore

Crna Gora će, otvaranjem sigurnosnog Operativnog centra Vlade za praćenje, otkrivanje i odgovor na incidente, u Ministarstvu javne uprave, napraviti najvažniji operativni korak u obezbjeđivanju sajber prostora i informacione infrastrukture, poručio je resorni ministar Maraš Dukaj.

On je kazao da će danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Milojko Spajić svečano otvoriti taj centar.

„Time će naša država, prvi put, napraviti ovaj najvažniji operativni korak u obezbjeđivanju svog sajber prostora i informacione infrastrukture“, naveo je Dukaj u autorskom tekstu.Kako je kazao, trebalo je da se nažalost dogodi masovni sajber napad na Crnu Goru u avgustu 2022. godina da crnogorsko društvo shvati koliko je u toj oblasti bilo nezaštićeno, zato što u prethodnom periodu nije dovoljno urađeno.

„Tada smo samo zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju naših eksperata i pomoći naših NATO partnera, prošli daleko bolje nego što smo mogli. Sačuvali smo i infrastrukturu i podatke. To nam je bila škola“, kazao je Dukaj.

Izvor: Rtcg