Šimun: Za pola godine riješićemo liste čekanja

Ministar zdravlja Vojislav Šimun očekuje rješavanje problema lista čekanja na preglede za pola godine.Gostujući u Jutarnjem programu TVCG Šimun je kazao da su liste čekanja su kompleksan problem, pa je resor krenuo sa novim pilot projektom zakazivanja.

"U toku je novi modalitet zakazivanja od septembra. Registrovali smo dva problema, a prvi je neredovno puštanje. Pacijent je znao da dolazi nekoliko po nekoliko puta kod izabranog ljekara i da ne dobije termin. Drugi problem je prioretizacija", ukazao je on.Šimun najavljuje da su obezbijedili veći broj termina, a sređuju se i dopunske ambulante."Očekujem presjek stanja u oktobru, pa očekujem rješavanje problema za pola godine", rekao je on. Prema riječima Šimuna, prethodnih godina u Crnoj Gori se dešavao egzodus kadra - preko 100 ljekara napustio je crnogorski zdravstveni sistem.

"Svaki zdravstveni sistem kuburi sa nedostatkom ljekara. Mi trenutno radimo na registrima. Prikupljamo podatke i potrebno nam je adekvatno asoftversko rješenje koji će održavati registre kadrova", naveo je on. Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, u Crnoj Gori trenutno radi 1990 ljekara u javnom zdravstvenom sistemu."Manje je ljekara na sjeveru i na jugu. Nedostaje ginekologa i pedijatara. Mi preduzimamo sve mjere da ljekare zadržimo u sistemu, a sad je sigurno manje kadra koji odlaze iz sistema", uvjerava Šimun.

Izvor:RTCG

Foto:RTCG