Hitno obezbijediti lokacije za zbrinjavanje zaraženih od kju groznice

Potrebno je hitno obezbijediti adekvatne lokacije za zbrinjavanje zaraženih životinja od Q groznice, ali treba imati u vidu opasnost i od većeg broja naročito opasnih zaraznih bolesti životinja, navodi se u Informaciji o potrebi obezbjeđivanja lokacija za neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih/usmrćenih od zaraznih bolesti.

Dokument je objavljen na sajtu Vlade.Navodi se da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, intenzivno prate i od samog izbijanja su preduzeli i sprovode sve mjere u cilju sprečavanja dalje pojave i širenja bolesti Q groznice u cilju umanjenja negativnih posljedica koje bolest može izazvati u slučaju daljeg širenja.

"Q groznica je zarazna bolest mnogih životinjskih vrsta (najznačajnija kod goveda, ovaca i koza), a mogu oboljeti i ljudi. Naime, spada u grupu bolesti koje se sa životinja mogu prenijeti na ljude. Prisutna je na svim kontinentima i u gotovo svim predjelima i predstavlja globalni rizik za javno zdravlje i zdravlje životinja. Iako je globalno pristuna, skoro u svim zemljama Evrope, ne postoji zakonodavstvo za kontrolu ove bolesti", navodi se u Vladinoj informaciji.

Izvor:RTCG

Foto:Press