U prvih pola godine ispunjeno samo 49 odsto obaveza

Crna Gora je u procesu integracije u Evropsku uniju, u prvoj polovini godine ispunila samo 49 odsto obaveza koje je Vlada utvrdila za taj period, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije ukazali su na, kako su naveli, hronični izostanak transparentnosti procesa EU integracije, nikad manju uključenost zainteresovane javnosti u taj ključni državni prioritet, ali i nizak stepen ispunjenosti preuzetih obaveza. „Po podacima do kojih je CGO došao, tokom prve polovine ove godine ispunjeno je 49 odsto obaveza koja je Vlada sama sebi utvrdila za ovaj period, uz velike razlike u učincima među organima“, navodi se u saopštenju CGO. Kako se dodaje, ispunjenost je kod nekih organa 100 ili 90 odsto, dok je kod drugih ispod 50 odsto.

„A ima i onih kod kojih je na nivou od nula odsto, uz napomenu da je teško dati nezavisnu ocjenu s obzirom na nedostupnost brojnih informacija“, rekli su iz CGO. Oni su podsjetili da je Vlada 11. aprila usvojila Program pristupanja  Crne  Gore  EU 2024 – 2027, iako je ranije postojao Program pristupanja Crne Gore EU 2023 – 2024. „Nema objašnjenja šta je mijenjano za 2024. godinu, kao ni zašto je ovaj dokument, koji važi i za ovu godinu, usvojen poslije prvog kvartala iste godine i da li je dokument uključio u aprilu i one obaveze koje su već ispunjene u prvom kvartalu“, kazali su iz CGO.

Kako su dodali, kroz Program pristupanja Crne Gore EU 2024 – 2027 planirano je ukupno 335 obaveza za ovu godinu, od čega 102 obaveze za prvu polovinu. „Po zvaničnim podacima koje je CGO dobio, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od 102 preuzete obaveze do kraja juna 2024. godine institucije su sprovele svega 50, odnosno 49 odsto“, naveli su iz CGO. Prema njihovim riječima, po izjavama zvaničnika bi se stekao utisak da se sve munjevito brzo završava. „A ne da se 52 nezavršene obaveze prebacuju za drugu polovinu godine kada ostaje ukupno 285“, kazali su,između ostalog, iz CGO. Iz CGO su poručili da se sa IBAR-om ne završava crnogorski put ka EU i apelovali na donosioce odluka da ne skreću fokus sa brojnih preuzetih obaveza na tom putu.

Izvor:MINA

Foto:MINA