"Dodatno povećanje PDV i akciza neće dati željene finansijske efekte po budžet"

Dodatno povećanje PDV i akciza, ne samo što će dovesti po velikog rasta stope inflacije, nego neće dati ni željene finansijske efekte po budžet, saopštio je zamjenik predsjednik SDP i predstavnik Evropskog saveza Petar Odžić.

Kako je saopštio, stopa poreza uvijek prati slabiji procenat naplate, pa ćemo doći do rasta cijena svih proizvoda, a u budžetu sa druge strane nećemo postici efekat i nadomjestiti već nedostajuća sredstva. "Već imamo veću stopu PDV nego Hrvatska koja je članica EU, naravno i stopa inflacije je daleko veća. Pa smo tako dočekali da cijene u Crnoj Gori premašuju cijene u evropskim metropolama.

Nikako ne smijemo dozvoliti da ovim nametima “krpimo rupe” populističkih mjera! Sezona je pokazala da podizanje PDV u turizmu istog momenta dovodi do enormnog skoka cijena, čime prestajemo biti konkurentni na tržištu, pa dobijamo efekat koji sam pominjao, veće cijene, ali manje para u budžetu države, što je produkt dosta loše sezone", navodi Odžić. Vraćanje PDV-a na seda, odsto za sve ugostitelje, omogućilo bi, kako kaže, Crnoj Gori bolju konkurentnost, ali i bolje punjenje budžeta kroz mnogo bolje sezone.

Izvor:RTCG

Foto:Gradski portal