Lokalnim samoupravama preko 2,95 miliona EUR za nabavku komunalne opreme

Lokalne samouprave i preduzeća čiji su osnivači crnogorske opštine dobili su ukupno preko 2,95 miliona EUR za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom.

Direktor Eko-fonda Draško Boljević danas je svečano uručio odluke o dodjeli sredstava za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom, a dodjeli je prisustvovao ministar ekologije, održivog i razvoja sjevera Damjan Ćulafić. Od 2,95 miliona EUR koliko će ukupno dobiti lokalne samouprave i preduzeća čiji su osnivači crnogorske opštine, podrška Eko-fonda je preko 1,54 miliona EUR, prenosi agencija CG News.

Ćulafić je kazao da je uvjeren da će opredijeljeni novac biti utrošen u korist građana i opšteg boljitka.

„Činjenica da je prošle godine bilo svega pet prijavljenih opština, a ove 21 govori o tome da imamo mnogo veći stepen zainteresovanosti lokalnih samouprava za saradnju sa državnim institucijama, ali i o tome kolike su mogućnosti koje pruža Eko-fond“, naveo je Ćulafić.

On je rekao da sredstva niijesu mala, dodajući da vjeruje da će to u radu konkretno i poslužiti i da će takvim mjerama napraviti vidljive pomake. Boljević je rekao da je dodjela odluka rezultat dobre saradnje i zajednička zasluga svih. On je naveo da samo četiri opštine nijesu učestvovale na konkursu i da vjeruje da iz objektivnih razloga to nijesu učinile.

“Vi znate da je naš budžet u dobrom dijelu namijenjen vama, kao i to da ovdje ima opština i privrednih subjekata koji su sredstva Eko-fonda iskoristili pet, šest, pa i sedam puta“, rekao je Boljević. Govoreći o detaljima projekta, pomoćnik direktora Eko-fonda Nemanja Peković istakao je da su sredstva namijenjena opštinama izdašnija ove godine. „Cijeneći kvalitet i broj pristiglih prijava opredijelili smo se kao menadžment za dodatnih 400 hiljada EUR, čime je ukupan budžet za subvencije dostigao iznos od oko 1,5 miliona EUR”, naglasio je Peković.

Time je, kako je pojasnio, predviđena nabavka preko hiljadu kontejnera, 30 polupodzemnih kontejnera, pres kontejner, dva rolo kontejnera, četiri skip kontejnera, dvije pres balirke, reciklomat, stakleno zvono za skladištenje staklenog otpada. Prema riječima Pekovića, od novca koji će lokalne samouprave dobiti biće nabavljeno i oko tri hiljade kanti, šest autosmećara, četiri multifunkcionalne kombinovane mašine, teretno vozilo za transport otpada, jedno električno vozilo za transport otpada, dva rovokopača, grajfer, dva vozila za pranje ulica, četke za čišćenje puteva. Kako je naveo, pravo na dodjelu sredstava za nabavku nepokretne komunalne opreme u iznosu od oko 836,2 hiljade EUR, uz subvenciju Eko-fonda od 568,3 hiljade EUR, ostvarila su komunalna preduzeća Danilovgrad, Berane, Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Kotor, Zeta, Pljevlja, Plav, kao i Deponija doo Podgorica.

“Pokretnu komunalnu opremu čija je vrijednost nabavke procijenjena na oko 2,12 miliona EUR, uz subvenciju Eko-fonda od 978,5 hiljada EUR, dobile su opštine Kolašin, Gusinje, Šavnik, Cetinje, Tuzi, Plav, Mojkovac, Nikšić“, kazao je Peković. Kako je dodao, pokretnu komunalnu opremu dobiće i komunalna preduzeća Danilovgrad, Berane, Ulcinj, Kotor, Zelenilo doo Podgorica, Rožaje, Petnjica, Zeta, Pljevlja, Vodovod i kanalizacija Herceg Novi.

Izvor: MINA

Foto:MINA