MUP: Situacija sa požarima sve složenija, kompletan sistem zaštite stavljen u funkciju

Situacija sa požarima u Crnoj Gori je sve složenija, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), navodeći da je kompletan sistem zaštite i spašavanja stavljen u funkciju.

„Iako su Direktorat za zaštitu i spašavanje i ostali subjekti u sistemu preduzeli neophodne preventivne mjere i radnje, situacija sa požarima na teritoriji Crne Gore ovih dana postaje sve složenija“, kazali su iz MUP-a. Kako su naveli, svi apeli, zabrane loženja vatre na otvorenom prostoru i brojne druge aktivnosti nijesu dale očekivani rezultat. “Nažalost, neodgovorni pojedinci ovih dana, skoro sinhronizovano, na cijeloj teritoriji države, izazivaju požare koji pričinjavaju znatnu štetu po eko sistem Crne Gore, a pri tom ugrožavaju i ljudske živote i materijalna dobra građana“, kaže se u saopštenju. Iz MUP-a su naglasili da je kompletan sistem zaštite i spašavanja stavljen u funkciju sa svim raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim kapacitetima. Kako su naveli iz tog resora, Direktorat za zaštitu i spašavanje pozvao je u pomoć pripadnike službi zaštite i spašavanja sa sjevera, kako bi pomogle kolegama u centralnom dijelu države u gašenju požara.

„Na taj način smo pojačali resurse za odgovor na najkritičnijim mjestima i obezbijedili smjenjivost vatrogasaca, s obzirom na to da višednevni požari izazvaju i njihovu fizičku iscrpljenost“, navodi se u saopštenju. Iz MUP-a su pozdravili i pohvalili izuzetnu posvećenost i istrajnost vatrogasaca – spasilaca u borbi sa vatrenom stihijom. „Svi požari su, za sada pod kontrolom i ne ugrožavaju ljudske živote i stambenobjekte, ali pričinjavaju određenu štetu po ekosistem države“, kaže se u saopštenju.

Izvor:MINA