Za putnu infrastrukturu na sjeveru 130 miliona eura

Premijer Milojko Spajić rekao je da se u izgradnju 120 kilometara putne infrastrukture na sjeveru Crne Gore, bez auto-puta i brze saobraćajnice, planira uložiti oko 130 miliona eura.

To je kazao u odgovoru na pitanje poslanika Vladislava Bojovića (DNP-ZBCG), koji je pitao  premijera u kojoj fazi je priprema izgradnje druge i treće dionice autoputa, kao i u kojoj je fazi priprema, odnosno realizacija ključnih infrastrukturnih projekata na sjeveru Crne Gore. Pored realizacije izgradnje autoputa Bar-Boljare, u kontinuitetu se radi i na razvoju, izgradnji i rekonstrukciji magistralnih i regionalnih puteva na sjeveru države.

Tako je u ovoj godini planirano da se izgradi, ili započne sa izgradnjom 230 km magistralnih i regionalnih puteva, od toga 120 km u sjevernom dijelu. U mandatu ove Vlade završena je rekonstrukcija puteva Rožaje-Špiljane i Lubnice-Jezerine. Dva putna pravca, koja su od velikog značaja za ekonomski razvoj sjevero-istočnog dijela Crne Gore. Međutim, to je tek početak. Do kraja godine očekujemo izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Bijelo Polje-Dobrakovo, dužine 10,5 km, procijenjene vrijednosti 11 miliona eura.

Završetkom ovog projekta uz finiširanje radova na sanaciji klizišta Dobrakovo, a čiji radovi su u toku, imaćamo potpuno rekonstruisan ovaj putni pravac. Isto tako do kraja godine planiramo sprovođenje tenderske procedure za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Berane-Rožaje, dužine 31 km, procijenjene vrijednosti 30 miliona eura bez PDV-a, kao i puta Petnjica-Bioče dužine devet km, procijenjene vrijednosti 11,4 miliona eura, čijom rekonstrukcijom će se postojeći put preko Berana do Bijelog Polja, sa 54 km skratiti na 33 km”,kazao je Spajić, dodajući da će realizacijom postojećih  projekata, uz završetak rekonstrukcije puta Lepenac-Ribarevina-Berane, koji je u toku, dužine 40 km i vrijednosti 36 miliona eura bez PDV-a, biti potpuno rekonstruisana mreža magistralnih i regionalnih puteva u ovom dijelu države.

Izvor:RTCG

Foto:RTNK