Jake institucije vode do boljeg investicionog ambijenta

Iako generalna poreska politika jeste stimulativna, veliki troškovi i barijerenakon ulaganja još uvijek opterećuju kompletnu privredu Crne Gore, saopšteno je na panel-diskusiji „Investicioni ambijent u Crnoj Gori – kako sa riječi preći na djela?“ koja je organizovana u okviru inicijative Top Business Montenegro 2024.

Novica Vuković, ministar finansija u Vladi Crne Gore kazao je da su investitori tokom 2023. godine poslali jasnu poruku da ih interesuje vladavina prava i ambijent koji im pruža sigurne uslove za investicije.

„Potrebno je prvo napraviti jake institucije. U stalnom smo kontaktu sa svima na tržištu i vrlo brzo reagujemo. Aktivirali smo Agenciju za investicije koja je poput keyaccounta za sve zainteresovane potencijalne investiture”, rekao je Vuković.On je naglasio da Vlada zajedno sa Ministarstvom finansija preduzima aktivnosti u dijelu kreiranja prostora za nove investicione forme koje kombinuju autoritet javnih institucija i ekspertizu privatnog sektora, ostvarive kroz javno - privatno partnerstvo.

Vuković je istakao i da je u izradi Zakon o strateškim investicijama koji je vrlozahtjevan.„Biće kroz socijalni dijalog uključeni svi koji budu zainteresovani. Ni jedan zakon neće biti donešen bez dijaloga kako bi svi zajedno učestvovali u kreiranju svihpolitika”, naglasio je Vuković.

Izvor:RTCG

Foto: Top Business Montenegro 2024