Spajić u Briselu o ubrzavanju procesa proširenja

Vlade Crne Gore je na telefonskoj sjednici donijela odluku o učešću predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET), od 15. do 16. aprila u Briselu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić imaće izlaganje pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET), 16. aprila u Briselu, na poziv predsjedavajućeg AFET-om Davida Mekalistera (David McAllister) i u saradnji sa koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom (POSP) Vladimirom Bilčikom.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) čini 79 članova koji doprinose definisanju zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU.

Glavna zaduženja AFET-a su sprovođenje zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, nadziranje potrošnje sredstava EU, kao i potpisivanje međunarodnih sporazuma EU. Kada je u pitanju Crna Gora, zadatak AFETa je usvajanje izvještaja o našoj zemlji, a za koju je izvjestilac u ovom sazivu europoslanik Tonino Picula.

Značaj učešća Izlaganje pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavlja priliku da se europoslanici upoznaju sa aktuelnim momentom u eurointegracionom procesu Crne Gore.

Predsjednik Vlade Spajić predstaviće napredak koji 44. Vlada ostvarila od stupanja na dužnost, ali i iskoraka zemlje nakon održavanja MVK CG-EU, koja je održana 29. januara u Briselu.

Istovremeno, premijer Spajić će ukazati na značaj održavanja još jedne MVK tokom juna na kojoj bi Crna Gora trebalo da dobije pozitivan Izvještaj o realizaciji privremenih mjerila u oblasti vladavine prava, što će otvoriti put ka završnoj fazi pregovora naše zemlje.

Spajić će, takođe, predstaviti stavove i ideje koji se tiču načina ubrzavanja procesa proširenja, značaja Plana rasta za region Zapadnog Balkana, ali i razmijeniti mišljenja sa europoslanicima o načinima na koji se može iskoristiti momentum za proširenje i za snaženje same Evropske unije.

Iz Vlade su istakli da je izlaganje na AFET-u prilika, nadalje, za razmjenu mišljenja koja se tiču uticaja geopolitike, te značaju i ulozi koji će izbori za EP koji se održavaju juna, imati na proces budućeg proširenja Evropske unije.

S obzirom da je većina građana Crne Gore proevropski orijentisana, a Vlada Crna Gore spremna da sprovede sve neophodne reforme kako bi ostvarili najvažniji strateški cilj - da postanemo naredna država članica EU, uzimanje učešća i izlaganje PV Spajića pred poslanicima AFET-a od izuzetnog je značaja za Crnu Goru.

IZVOR:RTCG