Vrhovni sud ukinuo rješenja o izručenju Do Kvona

Vijeće Vrhovnog suda ukinulo je rješenja Višeg i Apelacionog suda o izručenju južnokorejskog državljanina Do Kvona Južnoj Koreji i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Iz Vrhovnog suda je saopšteno da je vijeće usvojilo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva u predmetu ekstradicije Do Kvona.

U obrazloženju presude se navodi da je u situaciji kada se radi o konkurenciji zahtjeva dvije države za izručenje iste osobe, a ne o sukobu zahtjeva, kako to nalaze nižestepeni sudovi, obaveza suda da utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu ponaosob. Pojašnjava se da nakon toga ministar pravde, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja.

„U konkretnom slučaju prvostepeni sud nije mogao donijeti rješenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao donijeti rješenje o izručenju, kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu shodno odredbi čl.22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano zahtjevom za zaštitu zakonitosti ukazuje“, ističe se u obrazloženju odluke.

Iz Vrhovnog suda su naveli da je identičan stav imao i Apelacioni sud.

Izvor: MINA